Deficitul de cont curent al Romaniei s-ar putea tempera in acest an la 8,7% din produsul intern brut (PIB) de la 12,3% in 2008, iar deficitul bugetar se poate adanci la 5% din PIB, dupa standarde romanesti.

In ce priveste evolutia economiei Romaniei, acestia considera ca PIB-ul se va comprima cu 4% in acest an, conform prognozei Fondului Monetar International (FMI). Astfel, UniCredit revizuieste in scadere prognoza din februarie cand anticipa o crestere a economiei romanesti cu 0,6% in 2009.

"Ne asteptam la o reducere semnificativa a cererii interne care sa duca la contractia PIB cu 4% in 2009, o consecinta pozitiva fiind imbunatatirea situatiei deficitului de cont curent. Pachetul de finantare negociat cu FMI diminueaza riscurile pentru economie", considera economistii UniCredit.
Potrivit raportului macroeconomic, PIB-ul nominal Romaniei exprimat in euro ar putea sa scada in acest an cu 9,27%, pana la 124,2 miliarde euro, ceea ce ar trebui sa duca si la reducerea PIB-ul pe locuitor cu 8,8%, la 5.829 euro.

Somaj de 8,7% in 2009

Totodata, economistii grupului UniCredit prognozeaza o inrautatire grava a ratei somajului, pana la 8,7% in acest an de la 4% anul trecut. In prognoza anterioara, acestia anticipau o rata a somajului de 6% in 2009.

UniCredit se asteapta ca investitiile straine directe sa se injumatateasca in 2009, pana la 4,5 miliarde euro, ceea ce ar reprezenta 3,6% din PIB.
"Inflatia din primele doua luni ale acestui an a depasit asteptarile, eliminand sansele ca la sfarsitul anului sa se incadreze in tinta stabilita de banca centrala, de 3,5% plus/minus un punct procentual. Luand in calcul slabirea leului si cresterea accizelor la tigari in acest an, anticipam o temperare a inflatiei la numai 5,4% la sfarsitul acestui an", se mai arata in raport.

Cat priveste evolutia monedei nationale, analistii UniCredit anticipeaza un curs mediu de 4,39 lei/euro pentru acest an, revizuit in scadere fata de prognoza din februarie, cand se asteptau la 4,50 lei/euro, insa isi mentin estimarea potrivit careia euro ar putea fi cotat la 4,50 lei la sfarsitul lui 2009.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Bancile care isi taxeaza deponentii chiar si la conturile de economii