Termenul prevazut pentru intrarea in vigoare a Legii care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat este 1 iunie 2009, iar angajatorii care incalca prevederile actului normativ risca amenzi cuprinse intre 2.500 si 5.000 de lei.
Proiectul de Lege se refera la persoanele pensionate pentru limita de varsta, apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate celui public, care au venituri salariale sau asimilate acestora dintr-o activitate exercitata pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza unui act de numire, informeaza NewsIn.

Pensionarii vizati sunt cei care desfasoara activitati in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare sau subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala.

Cumularea pensiei cu venituri salariale de la stat sau asimilate acestora este permisa doar daca nivelul pensiei este mai mic decat sau cel mult egal cu nivelul salariului mediu brut pe economie luat in calcul la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Pensionarii vizati de proiectul de lege trebuie sa opteze in scris, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a Legii, fie pentru suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii, fie pentru incetarea raportului de munca sau de serviciu si mentinerea pensiei. Optiunea scrisa trebuie depusa de angajator la casa de pensii. Neindeplinirea acestor obligatii determina incetarea de drept a raporturilor de munca sau de serviciu. Proiectul de Lege mai prevede ca plata pensiei se suspenda incepand cu luna in care se opteaza pentru continuarea activitatii.

Potrivit proiectului de act normativ, incalcarea de catre angajator a prevederilor Legii se sanctioneaza, de catre Inspectia Muncii, cu amenda de la 2.500 la 5.000 de lei.

Prevederile Legii se aplica si beneficiarilor pensiilor de serviciu stabilite prin legi speciale.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri