Rata anuala a inflatiei a scazut in martie mai putin decat estimau analistii, pana la 6,71%, de la 6,89% in luna precedenta, mai ales ca urmare a scumpirii bunurilor nealimentare, in special tigarile, si a produselor alimentare, a anuntat, astazi, Institutul National de Statistica (INS).
Analistii anticipau ca inflatia anuala s-a temperat in martie la un nivel cuprins intre 6,4% si 6,6%, mizand pe stabilizarea leului si pe diminuarea cererii, potrivit NewsIn. Rata anuala a inflatiei din martie este la acelasi nivel cu cel inregistrat in ianuarie 2009.

Fata de luna anterioara, preturile de consum au crescut in martie cu 0,50%, mai ales ca urmare a cresterii preturilor marfurilor nealimentare, cu 0,68%, si a scumpirii alimentelor, cu 0,39%. Tarifele la servicii au crescut cu 0,33%, potrivit INS.

De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,58%, marfurile nealimentare de 44,05%, iar serviciile cantaresc 18,37%.

Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in martie la citrice si alte fructe meridionale (8,28%), tutun si tigari (3,59%), zahar (1,71%), carti, ziare, reviste (1,52%) si cartofi (1%). Combustibilii s-au scumpit cu 0,70%, iar pretul medicamentelor a crescut cu 0,19% fata de luna anterioara.

Preturile la carne si produse din carne au crescut, in medie, cu 0,63%, painea s-a scumpit cu 0,13%, iar laptele si produsele lactate au costat, in medie, cu 0,19% mai mult decat in a doua luna a acestui an. In schimb, ouale s-au ieftinit cu 5,11%, uleiul, cu 3,18%, fructele proaspete, cu 0,87% si faina cu 0,02%.

Chiriile s-au majorat, in medie, cu 0,11%, iar pentru apa, canal si salubritate, romanii au platit in martie cu 0,99% mai mult decat in luna trecuta. Transportul urban a fost cu 0,90% mai scump decat in februarie. In schimb, transportul aerian s-a ieftinit cu 0,04%, iar preturile la serviciile de telefonie cu 0,05% fata de luna anterioara.

Pe partea de marfuri nealimentare, in a treia luna din 2009 pretul la autoturisme si piese de schimb a scazut cu 0,29%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri