Datele exclud vanzarile de autovehicule si motociclete si sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In serie bruta, declinul a fost mai accentuat, de 9,3% fata de februarie 2008.

In a doua luna a acestui an cel mai semnificativ declin a fost inregistrat in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, de 15,2%, urmat de scaderea cu 9,2% a vanzarilor de bunuri nealimentare. In schimb, vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun a crescut cu 0,7% fata de ianuarie 2008.

In februarie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-a diminuat cu peste o treime (34,9%) fata de a doua luna a anului trecut, pe fondul injumatatirii vanzarilor de autovehicule (-49,1%).

Afacerile din servicii de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, au crescut cu 0,5% fata de februarie 2008, determinate de activitatea de jocuri de noroc si alte activitati recreative (+10,9%), respectiv de hoteluri si restaurante (+2,1%).

Fata de ianuarie, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-au redus pe ansamblu cu 4,4% in februarie, dupa ce vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 6,5%, iar cele de alimente, bauturi si tutun s-au diminuat cu 4%.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 4,8%.

In ce priveste cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 7,3% in februarie comparativ cu luna precedenta.

Serviciile de piata prestate populatiei au crescut, in schimb, cu 1,5% in februarie, datorita cresterii cu 23,9% a activitatii de jocuri de noroc si alte activitati recreative si cu 1,3% a celei a agentiilor turistice si a tur-operatorilor.

Scadere de 6,1% in primele doua luni

In primele doua luni din acest an, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 6,1%.

Inrautatirea afacerilor din comertul cu amanuntul s-a datorat in principal vanzarilor de carburanti, care s-au micsorat cu 13,1%, si a celor de produse nealimentare, cu un declin de 3,6%. In schimb, vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun a crescut in primele doua luni din 2009 cu 2,9% fata de perioada corespunzatoare din 2008.

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 31%, in primele doua luni din acest an, ca urmare a probusirii comertului cu autovehicule (- 41,8%) fata de intervalul corespunzator din 2008.

In ce priveste serviciile de piata pentru populatie, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri a scazut cu 0,8%.