"Autoritatile si institutiile publice finantate integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale sau finantate integral din venituri proprii pot acorda tichete cadou si tichete de vacanta personalului din cadrul acestora, cu conditia incadrarii in cheltuielile bugetare aprobate cu aceasta destinatie", potrivit articolul 24 din ordonanta de urgenta ce urmeaza a fi dezbatuta sambata in guvern, informeaza NewsIn.

Decizia privind acordarea acestora a fost luata sambata trecuta dupa ce initial, in prima forma a ordonantei de rectificare bugetara, guvernul dispunea ca institutiile publice finantate integral din bugetul de stat, local, din asigurarile sociale sau din subventii nu vor primi, in 2009, tichete de vacanta.

"La solicitarea noastra au fost introduse tichetele de vacanta si tichetele cadou. Toate institutiile publice pot sa acorde tichete in cursul anului, respectand prevederile bugetare ale fiecarei institutii", declara in 4 aprilie presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, la finalul discutiilor de la Palatul Victoria.

In acest context, ministrul turismului, Elena Udrea, preciza ca spera sa fie identificate solutii financiare pentru sustinerea, inca din acest an, a implementarii prevederilor legale privind acordarea tichetelor de vacanta in institutiile bugetare.

Tichetele de vacanta pot fi acordate salariatilor de catre orice categorie de angajator, atat companii private, cat si institutii publice. Conform OUG nr 8/2009 si normelor sale de aplicare, tichetele de vacanta sunt deductibile si scutite de taxe si impozite in limita sumei de 3 600 de lei anual, per salariat. Aceasta suma reprezinta valoarea actuala a 6 salarii minime brute.

Tichetele de vacanta pot fi cheltuite de salariati in unitati turistice autorizate de Ministerul Turimului si afiliate companiilor emitente de tichete. Cu tichetele de vacanta se pot achizitiona servicii turistice doar pe teritoriul Romaniei: atat cazare, cat si, in completare, alimentatie, agrement sau tratament balnear.

Autorizatia de emitere de tichete de vacanta este rezultatul unui proces de autorizare specific, derulat de catre Comisia de Autorizare din cadrul Ministerului Finantelor Publice. In vederea activitatii de emitere de tichete de vacanta, Accor Services, una dintre cele mai importante companii emitente de tichete, si-a majorat capitalul social cu 1 milion de euro.