Guvernul a aprobat ordonantele de urgenta de pe ordinea de zi, privind impozitul forfetar, rectificarea bugetara si sistemul sporurilor bugetare, ce urmeaza sa fie trimise FMI si CE.
[Update 5] Veniturile bugetare, mai mari cu 315 mil. euro in 2009

Toate modificarile la Codul Fiscal aprobate de Guvern urmeaza sa majoreze veniturile bugetare cu 1,32 miliarde lei (315 milioane euro) in acest an, din care 350 milioane lei din impozitul forfetar, potrivit unor surse guvernamentale, citate de NewsIn.

"Prin introducerea impozitului forfetar si din alte masuri privind deductibilitatea TVA-ului la masinile de transport si amortizarea la calculul impozitului pe profit, estimam ca vom colecta in acest an 315 milioane de euro, din care circa 350 milioane lei reprezinta veniturile incasate din impozitul forfetar", au spus reprezentantii executivului, precizand ca este vorba de cresterea veniturilor cu 0,25% din PIB, masura convenita cu FMI.

Fara aceste resurse suplimentare, veniturile bugetare din acest an ar fi fost revizuite in scadere cu peste 20 miliarde lei, insa masurile introduse permit programarea unor venituri mai mici cu doar 18,8 miliarde lei fata de bugetul initial.

[Update 4] Deficitul bugetar a fost majorat de la 2% pana la 4,6%


Deficitul bugetar a fost majorat, in urma rectificarii bugetare, de la 2% pana la 4,6% din produsul intern brut (PIB), in conditiile in care veniturile la buget reprezinta 32,9% din PIB, cheltuielile 37,5% din PIB, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

PIB-ul pentru acest an a fost revizuit in scadere la 531,25 miliarde de lei, de la 579 miliarde lei in bugetul initial, a precizat Pogea. In prezent, guvernul ia in calcul o contractie a economiei cu 4%, fata de o crestere de 2,5% in bugetul votat de Parlament.

Pogea a declarat ca veniturile totale sunt in acest an de 174,9 miliarde lei, in scadere cu peste 18 miliarde de lei comparativ cu bugetul initial, iar cheltuielile totale reprezinta 199,3 miliarde lei.

Deficitul bugetar creste pana la 24,3 miliarde lei (4,6% din PIB), a mai spus ministrul.

Bugetul pe 2009, aprobat de Parlament, prevedea venituri publice totale de 193,79 miliarde lei (48,45 miliarde euro), echivalent cu 33,5% din PIB, si cheltuieli de 205,57 miliarde lei (51,4 miliarde euro), sau 35,5% din PIB-ul estimat atunci la 579 miliarde lei.

Pentru 2010 se estimeaza un deficit de 3,7%, iar pentru 2011 va fi sub 3%.

Ministrul a precizat ca volumul cheltuielilor de investitii reprezinta intre 19 si 20% din totalul cheltuielilor bugetare, sau 7% din PIB, respectiv 38 de miliarde lei.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au fost reduse la 5% din PIB, sau 27 miliarde lei, in timp ce cheltuielile cu dobanzile au fost revizuite in urcare la 1,58% din PIB, ca urmare a cresterii deficitului bugetar, a mai spus Pogea.

[Update 3] Boc: Si dupa rectificare 20% din bani merg la investitii

In urma rectificarii, cheltuielile bugetare au fost reduse cu 6,2 miliarde lei, in conditiile in care veniturile au fost revizuite in scadere cu 18,8 miliarde lei. Bugetul initial prevedea venituri publice totale de 193,79 miliarde lei (48,45 miliarde euro), echivalent cu 33,5% din PIB, si cheltuieli de 205,57 miliarde lei (51,4 miliarde euro), sau 35,5% din PIB.

Premierul Boc a precizat ca guvernul a mentinut cota unica de 16% si va lua in considerare neimpozitarea profitului reinvestit si reducerea numarului de taxe.

Potrivit acestuia, masurile sociale ale guvernului, precum introducerea pensiei minime de 300 lei (si 350 de lei din toamna) vor fi aplicate.

"Nu vom face concedieri, dar asta nu inseamna ca in agentiile guvernamentale cei ce taie frunze la caini vor continua sa o faca", a spus Boc.

[Update2] Estimare: Impozitul forfetar va aduce la bugetul de stat peste 350 mil. lei in 2009

Prin introducerea impozitului forfetar, veniturile la bugetul de stat vor creste cu peste 350 milioane lei, a declarat astazi ministrului de finante, Gheorghe Pogea.

"Prin introducerea impozitului forfetar, estimam ca vom colecta in lunile ramase din acest an peste 350 milioane lei", a spus Pogea, citat de NewsIn.

Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta cu privire la rectificare bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale ce vizeaza introducerea unui impozit minim incepand cu 1 mai 2009, de 2.200 lei anual.

Astfel, potrivit actului normativ, firmele care au o cifra de afaceri cuprinsa intre 0 si 52.000 lei (circa 12.000 euro) vor plati un impozit minim in acest an 1.467 lei (341 euro), sau 183,3 lei lunar, urmand ca in 2010 impozitul minim datorat statului sa fie de 2.200 lei (putin peste 500 euro).

Noua grila prevede ca firmele care au o cifra de afaceri anuala cuprinsa intre 52.001 si 215.000 lei (50.000 euro) sa plateasca un impozit minim in acest an de 2.867 lei si de 4.300 lei (1.000 euro) in 2010. Totodata, societatile care vor incheia anul cu o cifra de afaceri curpinsa intre 215.001 si 430.000 lei (100.000 euro) vor achita 4.333 lei in acest an si cate 6.500 lei incepand de anul viitor.

Ce impozit forfetar vor plati firmele in 2009 si 2010

[Update1]
Guvernul a decis sa retraga sporul de 75% pentru bugetarii care se ocupa de gestionarea imprumuturilor externe sau a altor credite, iar majorarea salariului de baza pentru bugetarii care lucreaza cu fonduri UE se va acorda in urma unor evaluari anuale.

Ordonanta de urgenta privind cheltuielile de personal in sectorul bugetar vizeaza reanalizarea structurilor din cadrul ministerelor care se ocupa cu gestionarea fondurilor europene, numarul si structura posturilor din aceste structuri, criteriile de incadrare a personalului in functiile specifice si procentul care va fi acordat personalului, in functie de rezultatele activitatii. Evaluarea activitatii personalului se va face anual, prin urmare procentul de majorare a salariului de baza se poate modifica in functie de rezultatele activitatii.

Actul normativ abroga totodata dispozitiile referitoare la acordarea de salarii majorate cu 75% pentru personalul de specialitate din structurile care se ocupa cu gestionarea asistentei financiare din imprumuturi externe contractate sau garantate de stat, rambursabile sau nerambursabile, dar si a altor credite sau imprumuturi similare.

De asemenea, vor fi reanalizate persoanele care urmeaza sa beneficieze de prevederile Legii 339/2007 privind promovarea aplicarii strategiilor de management de proiect la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale si va fi stabilit un procent de pana la 75% cu care pot majorate salariile specialistilor pregatiti in managementul de proiect cu finantare internationala. Si in acest caz, evaluarea activitatii personalului se va face anual, prin urmare procentul de majorare a salariului de baza se poate modifica in functie de rezultatele activitatii.

Totodata, se abroga prevederile privind acordarea unor salarii majorate cu 75% pentru observatorii care verifica procedurile aferente procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

Vor fi de asemenea reanalizate categoriile de functionari publici si personalul contractual din Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Acestia urmeaza sa beneficieze de majorarile salariale prevazute de Legea 1/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea APIA. Si in acest caz, evaluarea activitatii personalului se va face anual, prin urmare procentul de majorare a salariului de baza se poate modifica in functie de rezultatele activitatii.

Actul normativ mai vizeaza eliminarea sporurilor acordate consilierilor pentru afaceri europene, cu exceptia sporului de vechime si a majorarilor prevazute de actele normative pentru personalul contractual din autoritati si institutii publice si de cele prevazute in mod expres de prevederile legale speciale aplicabile in autoritatea sau institutia publica in care acestia isi desfasoara activitatea.

Indemnizatiile de conducere pentru personalul bugetar, prevazute in actele normative, vor fi transformate din procente fixe in limite pana la care conducatorii autoritatilor sau institutiilor publice, avand calitatea de ordonatori de credite, pot stabili nivelurile individuale. Totodata, sporul acordat managerilor publici din procent fix de 55% va fi transformat in procent maxim de pana la 55%. Indemnizatia de sedinta acordata membrilor Comitetului pentru Audit Public Intern va fi redusa la 1% din nivelul echivalent salariului brut al secretarilor de stat.

Actul normativ mai prevede acordarea sporului de 10% prevazut de Legea 495/2004 privind salarizarea personalului din administratia centrala a Ministerului de Externe si de la misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale romanesti din strainatate, pentru personalul care cunoaste una sau mai multe limbi straine rare, altele decat cele de circulatie internationala, pe care le folosesc in exercitarea functiei diplomatice sau consulare. OUG mai stabileste un spor pentru complexitatea muncii, de pana la 25%, pentru auditorii interni, aplicat salariului de baza brut. Totodata, va fi diminuata indemnizatia care se acorda membrilor, secretarului si persoanelor desemnate sa efectueze cercetare administrativa in cadrul comisiilor de disciplina, dar si persoanelor care asigura secretariatului tehnic al comisiei de disciplina.

Guvernul argumenteaza masurile luate prin scaderea ponderii salariilor de baza in totalul cheltuielilor cu salariile si cresterea ponderii cheltuielilor cu indemnizatiile, sporurile si cheltuielile salariale in natura. Potrivit analizei Guvernului, ponderea salariilor de baza in totalul cheltuielilor salariale a scazut de la 55% in 2005 la 48% in 2008, iar celelalte componente ale venitului salarial si-au majorat ponderea in totalul cheltuielilor de personal de la 45% la 52%.

Membrii Executivului s-au reunit in sedinta pentru a discuta Ordonanta privind acordul cu FMI si rectificarea bugetara, dar si OUG privind sistemul sporurilor bugetare.

Premierul Emil Boc a subliniat, la inceputul sedintei, ca obiectivul principal este trimiterea cat mai rapida a formei traduse a Ordonantei privind acordul cu FMI atat la Comisia Europeana cat si la Fond, "astfel incat pe pe data discutarii in bordul celor doua structuri europene si in structura FMI, a imprumutului cu Romania, aceste acte normative sa fi fost deja analizate de catre CE si de catre FMI".

Proiectul de Ordonanta de Urgenta privind rectificarea bugetara prevede reducerea cheltuielilor de la toate ministerele prin eliminarea indexarilor salariale prevazute pentru anul 2009.

Guvernul urmeaza sa reduca cheltuielile bugetare din acest an cu 6,22 miliarde lei fata de bugetul actual, in conditiile in care a revizuit in scadere veniturile cu 18,8 miliarde lei, pentru a se incadra in deficitul bugetar convenit cu FMI, de 4,6% din PIB, arata proiectul de OUG de rectificare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri