"Taxa pe valoare adaugata nu se va aplica societatilor care realizeaza leasing. Vor fi scutite de TVA masinile si autoturismele care au ca destinatie, spre exemplu, transportul de persoane, distributie, serviciile de distributie, carele de reportaj, agentii de vanzari", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, citat de NewsIn.

Masurile "sunt localizate pentru a elimina deducerea unor cheltuieli pentru multe masini care sunt inregistrate pe firme si sunt utilizate in scop personal", a explicat acesta.

Ministrul a mentionat ca prin aceste masuri s-a dorit "eliminarea abuzului de cumparare a zeci de autoturisme pe firma".

Astfel, Ordonanta de Urgenta de rectificare bugetara stipuleaza ca firmele isi vor putea deduce taxa pe valoare adaugata (TVA) la autoturismele folosite pentru transportul de persoane, doar daca acestea vor fi utilizate in interes de serviciu.

"Se propune introducerea in Codul fiscal a unui articol nou, art. 145, astfel incat sa nu mai poata fi dedusa taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de autoturisme care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, inclusiv pentru combustibilul necesar functionarii acestor autoturisme", se arata in nota de fundamentare.

Potrivit documentului, prin autoturism se intelege un vehicul rutier motorizat care este destinat transportului de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kilograme si care sa nu aiba mai mult de noua scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului.

Exceptie fac autoturismele care sunt utilizate pentru revanzare, pentru inchiriere, pentru instruire de catre scolile de soferi si pentru activitatea de taximetrie.

Taxa pe valoare adaugata poate fi dedusa si in cazul autoturismelor utilizate pentru interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si in cazul vehiculelor special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca.

La adoptarea acestei masuri s-a avut in vedere practica europeana in domeniu, majoritatea statelor membre aplicand restrictii similare privind dreptul de deducere a TVA pentru autoturismele utilizate de companii, se mai arata in nota de fundamentare a Ordonantei.

Printre statele membre care aplica astfel de restrictii se numara Bulgaria, Ungaria, Germania, Austria, Polonia, Portugalia, Suedia, Franta, Slovacia si Belgia.

Propunerea de eliminare a dreptului de deducere a taxei pe valoare adaugata (TVA) aferenta achizitiei de autoturisme pentru transportul de persoane, precum si a TVA aferenta cheltuielilor cu combustibilii necesita consultarea comitetului TVA conform art 177 din Directiva 206/112/CE.

Solicitarea privind consultarea Comitetului TVA a fost intocmita si transmisa Comisiei Europene.

Guvernul a aprobat impozitul forfetar si rectificarea bugetara