Investitiile straine directe in Romania au crescut in primele doua luni cu 38,1% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 1,374 miliarde euro, depasind de peste doua ori deficitul de cont curent, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In primele doua luni din 2008, investitiile straine directe se cifrau la 995 milioane euro, nivel care a acoperit doar 39,7% din deficitul de cont curent de la acel moment.

Din investitiile straine directe inregistrate in intervalul 1 ianuarie - 28 februarie 2009, participatiile la capital au reprezentat 45,2%, profitul reinvestit - 16,4%, iar creditele intra-grup au acoperit restul de 38,4%, potrivit BNR, citata de NewsIn.

Creditele pe care le iau firmele localizate in Romania de la companiile mama cu sediul in strainatate au potentialul de a adanci deficitul de cont curent, deoarece vor fi returnate la scadente. Ponderea acestora a scazut insa in primele doua luni din 2009 fata de perioada echivalenta din 2008, cand creditele intra-grup reprezentau 50,8% din investitiile straine directe.

In 2008, deficitul contului curent a fost acoperit in proportie de 53,5% prin investitii straine directe, care au insumat 9,02 miliarde euro, in crestere cu 24,45% fata de 2007.

Deficitul balantei de plati a Romaniei a scazut cu 75,5% in primele doua luni din acest an, la 614 milioane euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri