Cadrul economic avut in vedere la rectificarea bugetara aprobata sambata in Guvern vizeaza o crestere medie a preturilor de consum de 5,8% in 2009, fata de 5%, cat era prevazut in bugetul adoptat de Parlament, in timp ce cursul mediu a fosr revizuit in urcare de la 4 la 4,3 lei/euro.
Bugetul adoptat de Parlament pe 20 februarie era fundamentat pe o inflatie medie de 5% si un curs mediu de 4 lei/euro.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca rectificarea bugetara a fost fundamentata pe un curs mediu pentru 2009 de 4,3 lei/euro, avand in vedere o contractie economica de 4% si un deficit bugetar de 4,6%, la un PIB estimat la 531,25 miliarde lei (123,5 miliarde euro, la noul curs mediu estimat), potrivit NewsIn.

In primele trei luni ale acestui an, cursul mediu a fost de 4,2662 lei/euro.

Datele luate in calcul de Finante la rectificarea bugetara vizeaza o diminuare a exporturilor de bunuri cu 15% in acest an si o reducere a importurilor cu 25%. Deficitul de cont curent ar urma sa se restranga la 7,5% din PIB, de la peste 12% din PIB anul trecut.

In primele doua luni ale acestui an, deficitul balantei de plati a Romaniei s-a redus cu 75,5%, la 614 milioane euro, pe fondul comprimarii semnificative a deficitului comercial si cresterii excedentului la balanta transferurilor curente.

Ministerul Finantelor estimeaza un numar de 600.000 de someri in 2009 si mentinerea salariului mediu brut la 1.693 lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri