Cel putin 20% din numarul total de 478.173 de microintreprinderi inregistrate la nivelul anului 2007 se vor transforma in persoane fizice autorizate (PFA), pentru a scapa de plata impozitului forfetar, a declarat Luminita Ristea, managing partner la Nexia International.
"Un minim de 20% din totalul microintreprinderilor, ma refer la profesiile liberale, respectiv expertii contabili, auditorii, arhitectii, consultantii fiscali, lichidatorii si avocatii, vor opta, in contextul introducerii impozitului forfetar, pentru inchiderea firmelor si transformarea in PFA-uri, ca sa nu mai fie nevoiti sa plateasca impozitul minim catre stat. Acestia vor plati impozitul de 16% pe diferenta care rezulta dintre venituri si cheltuieli", a spus Ristea.

Ea a adaugat ca cei care fac afaceri in Romania isi pot deduce astfel din cheltuieli si isi pot, in plus, cumpara masini in leasing pentru a deduce TVA-ul.

"Singurul lucru de care acestia vor fi afectati prin introducerea noilor norme ale Codului Fiscal va fi legat de faptul ca nu-si pot deduce cheltuielile de functionare, intretinere, reparatii si benzina pentru autoturisme", a mai spus Ristea.

Solutia companiilor la impozitul forfetar, oricare ar fi aceasta, va genera costuri, spun reprezentantii Nexia International in Romania.

„Oricare ar fi solutia companiilor la impozitul forfetar, aceasta va genera costuri. De fapt, aceasta este si filozofia noii masuri ca statul sa ia putin de la toata lumea, insa pentru a face modificari in beneficiul companiilor se mai discuta anumite aspecte in momentul votarii ordonantei de urgenta si la aparitia normelor de aplicare a acesteia”, a declarat Dinu Petre (foto), partener in cadrul Cunescu, Balaciu si Asociatii companie de servicii juridice.

„In acelasi timp, modificarea Codului Fiscal din prima jumatate a anului este o problema, pentru ca se vot schimba regulile jocului. Guvernul nu a modificat cota unica de 16%, dar a marit baza de impozitare, iar presiunea fiscala va creste asupra companiilor”, a mai spus Petre.

El crede ca, din punct de vedere juridic, impozitul forfetar va aduce in economia nationala atat efecte negative, cat si consecinte pozitive.

Ca efecte negative, problema cea mai mare a companiilor va veni din dezechilibrele de cash-flowu, in special la contribuabili cu marja redusa de profit. Apoi, oamenii de afaceri vor migra catre alte piete (Bulgaria si Cipru sunt primele destinatii alese de oamenii de afaceri din Romania in acest sens) cu o legislatie fiscala mai permisiva.

„Cei ce se vor reorienta (migrarea fiscala) catre alte tari vor fi cei dispusi sa plateasca un impozit foarte mare, fapt prin care statul iese in pierdere. Pe partea de colectare, vor fi probleme pentru ca legea este interpretabila”, a explicat Dinu Petre.

Reprezentantii Nexia au mentionat ca un aspect pozitiv consta in tendinta de coagulare a micilor comercianti, totodata se va dinamiza activitatea de reorganizare a companiilor.

Totodata consultantilor li se deschide o noua piata, in timp ce in sistemul financiar vor aparea produse noi, iar altele neglijate pana acum vor intra tot mai mult in atentia companiilor. Petre a mentionat ca firmele se vor indrepta tot mai mult catre produse cum este factoringul.

„IMM-urile au ca solutie cooptarea unui consultant pentru problemele majore, astfel incat ni se deschide o noua piata. O alta solutie pentru IMM-uri in actualul context este sa se lase preluate”, au mai spus reprezentantii Nexia.

Nexia este prezenta in Romania din 2005 functionand pe piata medie de consultanta si cu o cifra de afaceri pe piata autohtona la nivelul tuturor entitatilor reprezentante in 2008 de 1,7 milioane de euro, reprezentand o dublare fata de anul precedent.

Nexia International numara in prezent trei firme afiliate in tara cu specializari complementare: Consulting R Group – audit financiar,servicii conexe si consultanta fiscala, casa de avocatura cunescu, Balaciu si Asociatii, care ofera servicii juridice si KG Audit-contabilitate.

In structura portofoliului Nexia International in Romania principalele servicii ca pondere sunt in proportie de 60% , serviciile financiar contabile, iar diferenta de 40% este acoperita de serviciile juridice.

Din studiile Nexia, piata de consultanta genereaza in prezent aproximativ 300 de milioane de euro, din care o jumatate este realizata de catre companii mijlocii.

Nexia International este o retea globala de contabili, auditori si cosnultanti fiscali si de afaceri, infiintata in Marea Britanie acum 34 de ani, fiind prezenta in peste 100 de tari la nivel mondial. La nivel global, compania are peste 1.500 de parteneri si 15.000 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri