Guvernul va lua in considerare posibilitatea cresterii salariului minim pe economie de la 600 lei la 700 lei dupa 1 iulie 2009, dupa discutii prealabile cu patronatele, iar alocatia pentru somaj va ramane legata de salariul minim, a declarat ministrul muncii, Marian Sarbu.

"Executivul va analiza astazi (miercuri, n.r.) o hotarare de guvern ce priveste ruperea prestatiilor sociale de salariul minim pe economie si, astfel, absolventii care intra pe piata muncii sa nu mai fie platiti din acest an la salariul minim pe economie, insa alocatia pentru somaj va fi platita in continuare la 75% din salariul minim pe economie", a precizat ministrul Muncii, citat de NewsIn.

Potrivit Legii 76/2002, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta, si primesc lunar, pe aceasta perioada, un salariu de baza minim brut, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii, 1,2 salarii de baza minime brute pe tara pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal si de 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, pentru absolventii de invatamant superior.

Marian Sarbu a adaugat ca, in aceste conditii, exista posibilitatea cresterii salariului minim pe economie "mai usor" si ca aceasta initiativa va fi luata in discutie dupa 1 iulie 2009.

"Exista, astfel, posibilitatea cresterii salariului minim pe economie la 700 lei, in functie de parametrii economici", a mai spus Sarbu.

Vineri, surse guvernamentale declarasera pentru NewsIn ca guvernul are in vedere, in cazul in care vor fi stransi bani din reducerea cheltuielilor ministerelor, majorarea salariilor mai mici de 1.000 lei sau cresterea salariilor de pana la 1.700 de lei cu 2-3 procente, urmata de o noua crestere in toamna, in functie de evolutia economica.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si