"La 1 iulie, ar fi cel mai potrivit moment sa se reduca pretul gazelor livrate populatiei, pentru ca la acea data vom avea cel mai scazut pret de import. De aceea consider ca pretul gazelor livrate populatiei ar trebui sa scada cu 8%", a afirmat Gabriel Sarbu, citat de NewsIn.

La randul sau, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE), Jean Constantinescu, a declarat ca nu a fost facuta o analiza serioasa asupra acestor preturi si ca sunt modificate in functie de factorul politic.

"Eu nu cred ca s-a facut o analiza serioasa. Factura la populatiei poate fi redusa, insa subventia trebuie data direct la factura. Autoritatile tin artificial niste preturi si le modifica dupa cum vor ei, cand vin alegerile", a precizat Jean Constantinescu.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) reanalizeaza in prezent posibilitatea ca pretul final al gazelor livrate populatiei sa scada, dupa ce va primi datele tehnice solicitate operatorilor din domeniu.

Premierul Emil Boc a anuntat la 3 aprilie ca presedintele ANRE, Petru Lificiu, l-a informat ca pretul gazelor va scadea cu 3% de la 1 mai, in urma analizei pe care a facut-o institutia de reglementare.

Petru Lificiu a declarat, la sfarsitul lunii martie, ca ANRE a decis ca pretul gazelor livrate populatiei sa ramana neschimbat, de la 1 aprilie.

Ultima data, ANRE a anuntat majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie 2008 cu un procent mediu de 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania.

Romania a consumat anul trecut 17,3 miliarde metri cubi gaze naturale. Dintre acestea, circa doua treimi provin din productia interna, iar o treime este importata.

ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are misiunea de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.