Numarul companiilor care au intrat in faliment in 2008 a ajuns la 14.157, in crestere cu 126% fata de finalul anului precedent, iar in 2009 este anticipat un nivel record. In plus, numarul dosarelor deschise pentru procedura de faliment a ajuns la 4.000 in primul trimestru din 2009, in crestere cu 84% fata de primele trei luni ale anului precedent, a declarat pentru directorul Coface, Cristian Ionescu.
El a completat ca numarul falimentelor "s-au putea dubla, chiar tripla" in 2009 fata de 2008, luand in calcul triplarea cererilor pentru aplicarea procedurii de faliment de la inceputul anului.

"Ca numar de cereri s-a inregistrat o triplare in ultima perioada si ne asteptam ca numarul falimentelor sa se dubleze anul acesta, poate chiar sa se tripleze. Oricum, va fi un an record in acest sens", a spus Ionescu (foto), citat de NewsIn.

Coface a coborat ratingul de tara al Romaniei de la "A4-" la "B", dupa cea mai recenta evaluare, in urma careia compania a scazut calificativele sau perspectivele de rating pentru 47 de state. Acest calificativ nu vizeaza insa datoria suverana, ci indica nivelul mediu de risc pe care companiile il prezinta in propriile tranzactii comerciale.

"Comportamentul de plata al companiilor romanesti s-a deteriorat semnificativ incepand cu luna octombrie 2008. Practic toate companiile dependente de finantare bancara sau externa au fost profund afectate, in cazul multora dintre ele, deconectarea de la aceste „aparate” ducand la intrarea in colaps, avand efecte asupra tuturor creditorilor acestora", a spus Cristian Ionescu.

El a mentionat ca incidentele de neplata au crescut, in medie, cu peste 500% in perioada octombrie -martie 2009 fata de media primelor 9 luni din 2008.

Totodata, analistii Coface considera ca o crestere rapida a creditarii, de 50% pana la 70%, reprezinta in mod uzual o sursa de ingrijorare, insa cresterea nivelului de creditare in produsul intern brut (PIB) "nu reprezinta de regula o anomalie pentru economiile emergente".
In acest sens, Romania a fost introdusa in clasa de risc ridicat, alaturi de Bulgaria, Estonia, Letonia, Rusia si Ucraina in ce priveste vulnerabilitatea fata de o criza de creditare interna.

Raportul atrage de asemenea atentia asupra ponderii ridicate a creditului acordat sectorului privat si a cresterii acestuia, in conditiile unei creditari interne bazate pe finantare externa, din partea bancilor-mama.

Pe de alta parte, Romania nu se situeaza in grupa tarilor cu risc ridicat in functie de dependenta de capital strain, insa "orice zvon cu privire la o intarziere in plata transelor FMI poate speria investitorii si genera un nou val de exod de capital".

"Dupa falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008, exodul de capital si goana dupa lichiditati in dolari a dus la slabirea spectaculoasa a cursurilor de schimb pentru monedele emergente: o scadere de 15% in medie pentru primele 28 de tari emergente pe parcursul intregului an 2008", mai precizeaza analistii Coface.

Totodata, Coface sustine ca, pe fondul iesirii de capital de la inceputul lui 2009 au intervenit si alte mecanisme, ca deteriorarea rapida a soldurilor de cont curent, care "a avut astfel un rol pe fondul subminarii exporturilor prin contractia cererii din tarile industrializate".

"Pentru tot anul 2009, inca nu este cert daca impactul global al soldurilor de cont curent va duce la accentuarea deprecierilor: recesiunile au dus la reduceri ale deficitului de cont curent in multe tari, in special in cazul celor cu cele dezechilibre mai mari de cont curent cum ar fi Romania, Bulgaria, Ucraina sau statele baltice", spun analistii Coface.

In plus, analistii agentiei de rating considera ca serviciul datoriei externe este cumulat cu serviciul datoriei interne din cauza proportiei mari de credite denominate in euro.

"O analiza a riscului de lichiditate-care leaga nivelul rezervelor in valuta (in raport cu importurile) de stocul de capital stabil (investitii directe)-asociat nevoilor de finantare in valuta a unei tari plaseaza Europa emergenta in varful nivelurilor de risc", mai sustin analistii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri