Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, a aratat intr-un comunicat ca ajutorul financiar este conditionat de implementarea de catre autoritatile romane a unor programe majore de ajustare fiscala, financiara si structurala, relateaza NewsIn.

Reprezentantul CE, Filip Keerman, a anuntat in martie ca termenul de rambursare va fi de cinci ani, dobanda depinzand de conditiile de pe piata si de marimea transei, iar primii bani vor ajunge in Romania in iulie. Oficialul a spus ca modul in care va fi calculata dobanda pentru imprumut depinde de fiecare institutie in parte si de transa care este virata in tara.

Keerman a spus ca decizia Consiliului este programata spre adoptare pentru 5 mai, iar apoi trebuie specificate conditiile exacte si alcatuit memorandumul de intelegere, procedura care va mai lua inca trei saptamani.

Romania va primi un pachet total de finantare ce cuprinde 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la UE, 1,2-1,5 miliarde euro de la Banca Mondiala si 1 miliard de euro de la alte institutii internationale.

O conditie de baza a pachetului de politici economice este o consolidare rapida si sustenabila pentru a limita deficitul bugetar la 5,1% din PIB in 2009, care sa coboare ulterior la 3% din PIB in 2011, se arata in documentul CE.

"Pentru a sustine aceste tinte, trebuie luate masuri care sa imbunatateasca predictibilitatea si credibilitatea politicii bugetare, asa cum Comisia Europeana a cerut si in iunie 2008", sustine Comisia.

Totodata, programul cerut de CE pentru asistenta financiara va include si masuri de reforme structurale, in linie cu recomandarile Consiliului specifice Romaniei din cadrul Tratatului de la Lisabona.

"Reformele vor include politici indreptate spre imbunatatirea administratiei publice, sporind calitatea cheltuielilor publice, cresterea absorbtiei fondurilor europene, imbunatatirea mediului de afaceri si lupta impotriva muncii la negru", sustine comunicatul de presa transmis de CE.

Masurile si tintele stabilite vor fi reflectate totodata in urmatoarea actualizare a Programului de Convergenta si in Programul de Reforma Nationala, care va fi evaluat in contextul implementarii Procedurii de Deficit Excesiv si a Pactului de Stabilitate si Crestere Economica si a Strategiei de la Lisabona.

"Comisia va continua sa monitorizeze progresul in sectorul reformei judiciare si a luptei impotriva coruptiei sub Mecanismul de Verificare si Cooperare. Totodata, Comisia va continua monitorizarea folosirii corecte a fondurilor europene", au mai aratat reprezentantii CE.