Prin infiintarea reprezentantei agentiei economice franceze la Brasov s-a creat un parteneriat oficial intre aceasta si autoritatile brasovene, relateaza NewsIn.

De asemenea, Camerele de Comert si Industrie din Brasov, Arges, Prahova si Mures au semnat un acord de parteneriat cu Camera de Comert din Regiunea Alsacia, acord care lanseaza „bursa oportunitatilor de afaceri“, o activitate de informare permanenta si reciproca cu privire la oportunitatile de investitie in aceste regiuni din Romania si Franta.

"Fiecare din Camerele de Comert si Industrie din judetele cuprinse in acord au dezvoltat si pana acum relatii comerciale si culturale cu Alsacia, iar acum lanseaza aceasta bursa a oportunitatilor pentru a putea colabora mai eficient“, a declarat Nicolae Tucunel, presedintele CCI Brasov.

Presedintele CCI Brasov a precizat ca investitiile franceze la Brasov se afla pe locul al doilea, dupa cele germane, la Brasov existind 213 firme cu capital francez. Acesta a identificat deja si o prima oportunitate de afaceri: Camera de Comert, impreuna cu „Alsace International“ vizeaza domeniul protectiei mediului si dezvoltarea fondului forestier, Alsacia fiind regiunea din Europa cu cele mai mari suprafete de padure.

Presedintele Alsaciei, Adrien Zeller, a declarat, la ceremonia inaugurarii reprezentantei de la Brasov, ca grupul tinta al proiectului il reprezinta IMM-urile care se afla in cautarea unor noi piete de desfacere sau care doresc sa se extinda. "Ne intereseaza, printre altele, valorificarea deseurilor, domeniul energiilor regenerabile sau industria chimica“, a declarat Zeller.

De asemenea, francezii s-au aratat deschisi in ceea ce priveste sprijinirea judetelor din Romania pentru accesarea fondurilor europene, bazandu-se pe faptul ca Alsacia este singura regiune din Europa care are autonomie totala in gestionarea acestor fonduri, dar si pe experienta acumulata de Alsace International intr-o colaborare similara cu mai multe regiuni din Polonia. "Putem acorda consiliere in obtinerea fondurilor europene. Avem deja experienta intr-o colaborare similara cu regiunile din Polonia. Judetele din Romania sunt insa intr-o faza incipienta din punct de vedere a atragerii de fonduri europene“, a precizat Adrien Zeller.

Alsace International este o agentie a Regiunii Alsacia creata in scopul dezvoltarii relatiilor economice dintre Alsacia si alte tari ale lumii.