Parlamentul European a dezbatut un pachet legislativ care urmareste liberalizarea pietei energetice UE prin separarea activitatilor de productie si cele de transmisie de energie electrica si gaz natural in cadrul companiilor europene (unbundling), precum si prin intarirea independentei autoritatilor nationale de reglementare in domeniul energiei. Europarlamentarii vor vota miercuri propunerile legislative, deja agreeate cu guvernele nationale si Comisia Europeana.

Odata cu acest pachet va fi infiintata si o noua autoritate europeana, ACER, care va coordona cooperarea intre cele 27 de autoritati nationale in sectorul energetic si va veghea la mentinerea independentei totale a acestora.

“Romania a propus sa fie gazda acestei agentii”, a declarat in interventia sa din plenul PE europarlamentarul PDL Theodor Stolojan.

Potrivit unor surse europene consultate de NewsIn, sediul provizoriu al agentiei va fi initial la Bruxelles, decizia privind amplasarea intr-unul din cele 27 de state membre urmand a fi luata ulterior de catre Consiliul European, format din sefii de stat sau de guvern ai tarilor membre UE.

Agentia nu va avea un rol executiv, ci unul de coordonare intre autoritatile nationale si Comisia Europeana. Va putea emite avize adresate operatorilor din sistemul de transmisie, autoritatilor de reglementare, precum si decizii individuale in cazuri specifice.

ACER va veghea ca nici o autoritate natioanala de reglementare sa nu fie influentata politic de vreun guvern sau ca activitatea sa sa fie influentata de vreo alta entitate publica sau privata.

Agentia va fi condusa de un director si un consiliu de administratie, urmand a avea intre 40-50 de angajati si un buget anual de 6-7 milioane de euro.