"Dupa semnarea scrisorii de catre Guvern prin intermediul Ministerului Finantelor si guvernator, prin grija BNR scrisoarea va fi trimisa Fondului Monetar International in cursul zilei de astazi (joi n.r.), urmand ca ea sa fie aprobata in sedinta boardului FMI din 4 mai", a declarat Pogea, conform NewsIn.

El a precizat ca scrisoarea a fost deja semnata de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Ministrul a spus ca aceleasi proceduri vor fi urmate si in ceea ce priveste imprumutul de 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana.

"Urmeaza sa primim din partea CE o scrisoare de intentie si astazi, prin memorandumul care a fost aprobat de Guvern, am fost imputerniciti sa apelam la aceasta facilitate de 5 miliarde de euro si ministrul Finantelor a fost abilitat sa semneze, dupa ce in prealabil va prezenta premierului si vicepremierului continutul scrisorii de intentie", a mai spus Pogea.

Ministrul Finantelor a precizat ca autoritatile romane trebuie sa respecte un angajament privind deficitul bugetar si sa se incadreze trimestrial in tintele stabilite.

In ceea ce priveste intreprinderile cu capital majoritar de stat sau cele la care statul este unic actionar, Pogea spus ca acestea vor fi monitorizate in scopul imbunatatirii performantelor, pentru reducerea arieratelor si pentru cresterea profitabilitatii.

"Una dintre conditiile pe care le-am convenit cu FMI in legatura cu aceste companii este ca majorarea salariilor pentru companiile de stat care vor inregistra profit trebuie sa fie in stransa legatura cu cresterea productivitatii muncii", a spus el.

Potrivit lui Pogea, continutul scrisorii primite de la FMI va fi facut public dupa ce va fi aprobata in boardul FMI din data de 4 mai.