Toate patronatele s-au retras de la discutiile cu reprezentantii guvernului pe marginea normelor de aplicare a impozitului forfetar, deoarece nu sunt de acord cu forma in care executivul a adoptat ordonanta, a declarat presedintele UGIR 1903, Eugen Coraci.
"Toate patronatele s-au retras de la negocierile cu reprezentantii Ministerului de Finante, pentru ca noi credeam ca ne-am dus sa discutam fondul, nu forma. Nu suntem de acord cu majorarea fisclitatii asupra microintreprinderilor, mai ales in perioada de criza. Asta e o masura sinucigasa", a spus Coraci.

Presedintele UGIR 1903 a adaugat ca patronatele au constatat abia dupa publicarea ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial ca Ministerul de Finante nu a respectat intelegerile verbale pe care le avusesera cu patronatele la discutiile anterioare.

"Alaturi de aceste masuri de crestere a fiscalitatii, Guvernul a promis masuri de stimulare a economiei, dar constatam ca neimpozitarea profitului reinvestit a fost amanata pentru anul viitor, in vreme ce impozitul forfetar se calculeaza la datele de anul trecut", a explicat Eugen Coraci (foto).

Patronatele au sustinut la discutiile purtate anterior cu reprezentantii guvernului ca firmelor cu o cifra de afaceri de cel mult 12.000 euro sa li se aplice un impozit zero, a declarat, citat de NewsIn, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.

"O alta nemultumire o reprezinta faptul ca institutiile publice pot deconta lunar combustibil pentru automobil in limita a 370 de litri, plus cheltuielile de functionare a masinii, in vreme ce firmele nu mai pot face acest lucru, in conditiile in care 80% din combustibilul consumat reprezinta accize si impozite, percepute tot de stat", a adaugat Parvan.

Reprezentantii patronatelor au mai atras atentia asupra faptului ca nu au fost informati cu privire la discutiile purtate de guvern cu Fondul Monetar International (FMI), iar dialogul social a devenit pur formal, in conditiile in care guvernul oricum nu tine cont de cererile patronatelor si sindicatelor.

De la 1 mai 2009, firmele care au o cifra de afaceri cuprinsa intre 0 si 52.000 lei (circa 12.000 euro) vor plati un impozit minim in acest an de 1.467 lei (341 euro), sau 183,3 lei lunar, urmand ca in 2010 impozitul minim datorat statului sa fie de 2.200 lei (putin peste 500 euro).

Firmele care au o cifra de afaceri anuala cuprinsa intre 52.001 si 215.000 lei (50.000 euro) vor plati la buget un impozit minim in acest an de 2.867 lei si de 4.300 lei (1.000 euro) in 2010, iar societatile care vor incheia anul cu o cifra de afaceri cuprinsa intre 215.001 si 430.000 lei (100.000 euro) vor achita 4.333 lei in acest an si cate 6.500 lei incepand de anul viitor.

Impozitul forfetar a fost introdus la rectificarea bugetului pe 2009, aprobata de Guvern acum aproape doua saptamani, si ar urma sa fie aplicat de la 1 mai. Totusi, firmele care isi incep acum activitatea si cele ce isi suspenda temporar activitatea nu sunt obligate sa plateasca impozitul forfetar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri