Presedintele Traian Basescu a inclus agricultura ecologica printre domeniile care pot contribui la revitalizarea exporturilor romÔnesti. Desi ţn prezent nu se poate lauda cu cifre importante ţn balanta de exporturi, sectorul produselor ecologice poate cunoaste un reviriment important ţncepÔnd cu finele acestui an, dupa ce Comisia Europeana va aproba patru noi masuri cuprinse ţn programul SAPARD. Din acel moment, fermierii romÔni care
pariaza pe agricultura ecologica vor fi sustinuti prin finantari nerambursabile de la bugetul UE, care au ca scop acoperirea pierderilor de productivitate generate de lipsa ţngrasamintelor chimice.

Chiar daca exporturile de produse ecologice pot fi considerate nesemnificative, RomÔnia are suficiente argumente pentru a se constitui ţntr-o poveste de succes pe piata europeana de resort. Unul dintre acestea este lipsa folosirii intensive a ţngrasamintelor, atÔt ţnainte de 1950, cÔt si ţn perioada comunista, ţn conditiile ţn care tarile dezvoltate au recurs masiv la acest tip de äajutoareô de productivitate. Mediul pare favorabil: clasa mijlocie din UE este ţn plina crestere, iar consumul de produse ecologice a devenit mai mult decÔt o moda, ajutat si de o campanie masiva de presa ţndreptata ţmpotriva alimentelor ţncarcate de E-uri. Canadienii au ajuns sa vÔnda chiar si äoua de gaini crescute ţn libertateô, adica fara vreo interventie semnificativa a omului. De altfel sunt si cele mai scumpe produse de acest tip. PÔna ţn prezent, produsele ecologice romÔnesti beneficiau doar de o subventie din partea statului. Revirimentul agriculturii ecologice ar putea fi marcat de ajutoarele acordate de UE prin programul SAPARD. Oficialii Ministerului Agriculturii asteapta acreditarea a patru noi masuri din cadrul SAPARD, care vor pune la dispozitia RomÔniei 200 de milioane de euro. Dintre acestea, 39 de milioane sunt destinati promovarii äMetodelor agricole de productie destinate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul ruralô. Aici intra si agricultura ecologica. Procesul de acreditare a Masurii 3.3 este ţn stadiu avansat, asteptÔndu-se auditul Comisiei Europene si, ţn final, decizia de acreditare, care nu poate surveni mai tÔrziu de sfarsitul acestui an.

Fara cofinantare

Fondurile pe care RomÔnia spera sa le primeasca din partea UE ţn acest domeniu sunt defalcate pe trei destinatii. Conservarea solului si protectia ţmpotriva eroziunii vor beneficia de o finantare de 15,609 milioane euro, iar Conservarea biodiversitatii prin practici agricole traditionale ľ de 7,804 milioane euro. Agricultura ecologica, inclusa ţn cadrul Masurii 3.3, va beneficia de o finantare publica (guvern plus UE) ţn valoare de 15,609 milioane euro. Fermierii care produc alimente ecologice nu au nevoie de cofinantare. Proiectele din cadrul acestei masuri vor fi finantate prin prime compensatorii anuale, astfel ţncÔt ajutorul public acordat va acoperi ţn totalitate cheltuielile considerate eligibile. Fermierii vor primi sprijin doar pentru costurile suplimentare sau pierderile asociate actiunilor de agro-mediu care implica activitatile standardelor verificabile ale äBunei Practici Agricoleô. Primele compensatorii anuale vor fi acordate fermierilor care depun cerere de plata si o declaratie scrisa ca respecta conditiile din contract. Primele compensatorii vor fi diferite ţn fiecare an, ţn mod automat, ţn functie de variatia costurilor din RomÔnia. Prima compensatorie oferita fermierilor se plateste anual si este calculata pe baza costurilor nete crescute datorate respectarii cerintelor submasurii de agro-mediu adoptata (costuri totale suplimentare - economii) si a pierderilor de venit estimate. Platile vor fi calculate ca o rata fixa exprimata ţn euro si vor fi efectuate ţn lei, cuantumul sumei acordate fiind ţn functie de rata de schimb ţn fiecare an, pe durata celor cinci ani.

Sprijin selectiv

Pentru ţnceput, avÔnd ţn vedere ca programul se afla ţntr-o faza-pilot, sprijinul va fi acordat doar pentru culturile considerate de importanta economica si cu un bun potential de piata. ╬n prima etapa vor fi finantate activitatile ecologice de plantare a legumelor, fructelor, plantelor aromatice si medicinale, precum si culturile furajere (orz furajer). De finantari europene vor beneficia, ţn cadrul acestei componente a programului SAPARD, si pasunile naturale. Sunt considerate cheltuieli eligibile conversia la metode ecologice de productie agricola si mentinerea metodelor de productie ecologica existente. Pot primi finantare nerambursabila producatori individuali, asociatii agricole familiale cu statut juridic, asociatii agricole si grupuri de producatori cu personalitate juridica, precum si societati comerciale agricole cu capital privat egal sau peste 75%.

Expansiune rapida ţn UE

Agricultura ecologica, ţn viziunea UE, este un sistem de management al productiei agricole care favorizeaza resursele reţnnoibile si reciclarea si nu dauneaza mediului. Agricultura organica evita folosirea pesticidelor, ierbicidelor, fertilizatorilor sintetici si a practicilor de manipulare genetica. ╬n ceea ce priveste cresterea animalelor, se evita folosirea profilactica a antibioticelor si a hormonilor de crestere si se pune accentul pe bunastarea animalelor si pe asigurarea unei hrane cu produse naturale. Agricultura ecologica a cunoscut o expansiune rapida ţn UE ţn ultimul deceniu, dar ramÔne deocamdata cu o pondere redusa ţn totalul suprafetelor cultivate din UE: sub 4% la nivelul anului 2002. Aceste suprafete au cunoscut ţnsa o rata de crestere de 21% pe an ţn perioada 1998-2002. Nivelul maxim este atins ţn Austria, unde suprafetele cultivate ţn regim ecologic depasesc 10% din total. Germania si-a fixat ca obiectiv cultivarea a 20% din totalul suprafetei agricole prin metode ecologice pÔna ţn 2010. Subventiile acordate de UE pentru compensarea pierderilor de productivitate ale agriculturii ecologice (concretizate ţn recolte mai mici) sunt compensate atÔt prin plati directe, cÔt si prin sprijinirea procesului investitional. De asemenea, se acorda ajutoare de formare si pregatire profesionala sau plati compensatorii. La reforma PAC s-a stabilit ca se poate acorda un sprijin financiar pentru fermierii care, timp de cel putin cinci ani, au practicat metode agro-ecologice, ţn limita a 600 euro/ha pentru recoltele anuale, 900 euro/ha pentru recolte perene, si 450 euro/ha pentru alte recolte.

Ne grabim ţncet

La nivelul anului 2002, RomÔnia avea doar 0,2% din suprafetele agricole cultivate prin metode ale agriculturii organice, din care 43.000 ha cultivate prin agricultura organica, 20.000 ha pasuni, 12.000 ha culturi de grÔu, 10.000 ha culturi de oleaginoase, 800 ha legume, 200 ha fructe si 500 ha de alte culturi. Cele mai noi statistici indica ţn prezent circa 260 de ferme adaptate la normativele ecologice europene, ţn conditiile ţn care suprafata totala cultivata a ajuns la 74 de mii de hectare.
Aboneaz─â-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Economie »


Setari Cookie-uri