Peste trei sferturi (78%) dintre romani se tem de cresterea taxelor si impozitelor in acest an, iar 71% sunt ingrijorati de o posibila devalorizare a monedei nationale in raport cu restul valutelor, potrivit unui studiu realizat de Synovate.
Astfel, 46% dintre respondenti considera ca majorarea contributiilor catre stat ii va afecta in foarte mare masura, iar 32% considera ca vor fi afectati in mare masura. Doar 1% nu sunt ingrijorati de cresterea taxelor si impozitelor, in contextul crizei, se arata in studiul "Evolutia crizei in 2009 anticipata de romani", realizat in februarie, pe un esantion national de 1.500 respondenti cu varsta intre 18 si 64 de ani.

Cresterea preturilor la utilitati ii preocupa pe 48% dintre respondenti, iar scumpirea alimentelor pe 47% dintre acestia.

In plus, 37% dintre intervievati sunt foarte ingrijorati de devalorizarea leului fata de alte valute, iar 34% se tem mult de aceasta posibilitate. In schimb, 3% dintre respondenti nu se tem deloc ca leul s-ar putea devaloriza.

Potrivit unui studiu realizat de Aviva, 52,5% dintre respondenti si-ar fi dorit sa fi fost suficient de inspirati pentru a investi in euro.

De scumpirea creditelor se tem foarte mult 33% dintre respondenti, in timp ce 29% au declarat ca se tem mult, 6% se tem putin, iar 10% sustin ca nu se tem deloc.

Sase din zece persoane chestionate de Synovate se arata preocupate de cresterea somajului, in timp ce 14% au raspuns ca nu se tem de acest fenomen.

De asemenea, mai mult de doua treimi (67%) dintre respondenti cred ca vor fi afectati mult si foarte mult de cresterea pretului combustibilului.

Totodata, 30% dintre respondenti au redus deja bugetul destinat achizitionarii de articole de imbracaminte, in timp ce alti 30% dintre romanii chestionati au declarat ca vor sa-si micsoreze bugetul alocat acestei categorii de produse.

Aproape doua treimi dintre romani ar reduce din bugetul alocat pentru excursii si calatorii in cazul in care criza le-ar afecta veniturile, in timp ce mai mult de jumatate dintre cei intervievati ar renunta la obiectele de lux, arata arata un studiu realizat recent de Mednet si Media Xprimm.

Pe de alta parte, aproape jumatate din esantion nu a redus si nici nu va reduce bugetul destinat cumpararii de alimente, insa 1 din 5 participanti la studiu afirma ca au micsorat bugetul destinat cumpararii de alimente, iar aproape 1 din 4 respondenti intentioneaza sa faca acest lucru.

Potrivit studiului, 56% dintre participanti considera ca situatia economica se va inrautati si doar 15% sunt mai optimisti, considerand ca va exista o imbunatatire a acesteia.

Printre domeniile pe care oamenii le vad cel mai puternic afectate de situatia economica in viitorul apropiat se numara industria auto, constructiile si agricultura. Ei mai cred ca sectorul comunicatiilor va fi afectat de criza economica actuala, dar intr-o masura mai mica decat sectorul financiar bancar, sistemul sanitar sau asigurarile.

Aproape o treime (32,7%) dintre romani afirma ca sunt afectati "intr-o oarecare masura" in mod direct de actuala criza financiara, locuitorii marilor orase din provincie resimtind mai intens efectele crizei decat persoanele care locuiesc in Capitala.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri