Potrivit statisticii oficiale, preturile bunurilor de consum au crescut in august doar cu 0,1%. Cu toate acestea, inflatia anualizata a ajuns la 8,9%.

Potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS), cresterea medie a preturilor de consum in august fata de luna iulie a fost de doar 0,1%. Performanta se explica prin aceea ca dintre grupele de marfuri luate in calculul indicelui de preturi, la cea a produselor alimentare si cea a serviciilor, procentul de crestere medie a preturilor a fost in august de 0%. Astfel ca majorarea de 0,1% a ratei lunare a inflatiei a fost cauzata exclusiv de marfurile nealimentare, care s-au scumpit in medie cu 0,3%. Fata de inceputul anului, preturile au crescut in medie cu 5,2%, in vreme ce inflatia anualizata a scazut la 8,9%, confirmind afirmatiile recente ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, referitoare la reluarea procesului de dezinflatie.

Obiectivul de crestere medie anuala a preturilor pentru 2005 ramine la 7,5%, in ciuda presiunii inflationiste exercitate de cresterea pretului la carburanti.

Faptul ca se va incheia cu 7,5- 7,8% sau chiar 8% nu se va datora evolutiei preturilor din august pina in decembrie, ci din ianuarie pina in august, mult mai mare decit ce am prognozat si masurilor de accizare, de crestere peste ceea ce s-a stabilit, a declarat recent Isarescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
(P)Un an "pe plus" pentru Timisoara, marcat de inaugurarea Iulius Town