Noua prognoza CE va revizui in crestere estimarile de deficit bugetar in UE

Noua prognoza a Comisiei Europene, ce va fi publicata astazi, va indica o adancire a deficitului bugetar al statelor din UE la 6% din produsul intern brut (PIB) in acest an, de la 2,3% din PIB in 2008, ca urmare a masurilor luate de guverne pentru combaterea recesiunii, scrie Reuters, citat de NewsIn.
Plafonul pentru deficitul bugetar pentru statele din UE este de 3% din PIB, insa inrautatirea situatiei economice la cel mai grav nivel de dupa al doilea razboi mondial a determinat Comisia sa fie mai indulgenta in ce priveste luarea unor masuri disciplinare contra statelor membre, potrivit unui inalt oficial al UE, citat de Reuters.

El a adaugat ca deficitul bugetar al Germaniei, cea mai mare economie din UE, s-a putea adanci in acest an la 3,9% din PIB, de la 0,1% din PIB in 2008. In Spania, tara grav afectata de prabusirea sectorului constructiilor, deficitul bugetar s-ar putea adanci la 8,6% din PIB, de la 3,8% din PIB anul trecut.

Oficialul citat de Reuters nu a dorit sa ofere alte elemente ale prognozei CE, care va fi prezentata luni dimineata de comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri