Dezvaluirea celui mai bine pastrat secret din Uniunea Europeana arata ca principalii beneficiari ai Politicii Agricole Comune (PAC) nu sunt fermierii, ci institutii care, in niciun caz, nu au nevoie de fonduri pentru a supravietui, comenteaza AFP, citat de NewsIn.
Aceasta nu este o supriza pentru Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultura, care se lupta cu guverenele pentru a face PAC mai echitabila. De fapt, obligativitatea tarilor de a publica lista celor care au primit ajutoare agricole pana in 30 aprilie, la miezul noptii, vizeaza relansarea dezbaterii privind viitorul acestei politici, careia ii sunt alocate 55 de miliarde de euro, adica 40% din buget.

"Contribuabilii europeni au dreptul sa stie cum le sunt chelutiti banii", a subliniat ea vineri dimineata. "Numai transparenta permite imbunatatirea gestionarii acestor fonduri si numai astfel putem avea o dezbatere mai buna privind viitorul Politicii Agricole Comune", a subliniat ea.

Germania este singura tara care nu a dat inca publicitatii lista, dupa ce au fost introduse mai multe recursuri in mai multe instante ale tarii, pentru a denunta incalcarea normelor privind protectia datelor personale. Comisia Europeana i-a permis sa mai intarzie, dar si beneficiarii subventiilor din aceasta tara vor fi cunoscuti in curand.

Surpriza in Franta: niciun agricultor nu figureaza printre cei 24 de beneficiari ai unor subventii mai mari de 500.000 de euro. In schimb pe lista se afla grupul de produse de lux LVMH, pentru coniac, precum si alte grupuri industriale agroalimentare.

Agricultorii au impartit 9,5 din cele 10,3 miliarde acordate Frantei, adica au primit in medie cate 20.000 de euro pe an - mai putin de 2.000 de euro pe luna.

Nici in Marea Britanie principalii beneficiari nu sunt cei care au cea mai multa nevoie. Cecul obtinut de Margaret Thatcher in 1984, in replica la declaratia "I want my money back" (Imi vreau banii inapoi") creste substantial veniturile proprietarilor bogati de terenuri, in frunte cu regina Elizabeta si printul mostenitor Charles. Si multinationala Nestlé se numara printre beneficiarii importanti.

Franta si Marea Britanie sunt principalii doi protagonisti ai razboiului pentru reforma PAC: britanicii vor eliminarea subventiilor, fracezii cer mentinerea lor.

"Este o sustinere economica, nu o asistenta. Vrem o politica agricola care sa continue sa insoteasca toate sectoarele de productie, inclusiv a cerealelor", le-a spus la inceputul saptamanii ministrul francez al agriculturii Michel Barnier omologilor sai din UE.

Daneza Mariann Fischer Boel, a carui tara este una dintre aliatele Londrei, este in favoarea mentinerea ajutoarelor directe, dar vrea un sistem mai echitabil, mai favorabil micilor agricultori.

"Am obtinut faptul ca beneficiarii importanti platesc pentru cei mici. Cei care primesc peste 500.000 de euro pe an vireaza 10% din acesti bani Fondului pentru dezvoltare rurala, pentru a reechilibra distribuirea ajutoarelor", a explicat vineri purtatorul sau de cuvant, Michael Mann. "Este un inceput, dar nu o solutie", a adaugat el.

PAC urmeaza sa fie reformata in 2013. "Prin publicarea acestor liste, speram sa reusim sa implementam un sistem mai echilibrat, o politica ce le va permite micilor agricultori sa traiasca", a conchis el.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri