Datoria publica a Romaniei va creste pana la 22,7% din PIB in 2010, de la aproximativ 13,6% din PIB in 2008 si 18,2% din PIB in 2009, arata prognoza de primavara a Comisiei Europene, dar nivelul este confortabil fata de limita maxima impusa in UE, de 60% din PIB.
"Dezechilibrele externe ridicate si cresterea semnificativa a dobanzilor platite pentru datoria guvernamentala vor determina cresterea datoriei publice ca pondere in produsul intern brut", arata raportul Comisiei, potrivit NewsIn.

Saptamana trecuta, Dorin Mantescu, director in cadrul Ministerului Finantelor Publice, a declarat ca deficitele care se vor acumula in anii urmatori in sistemul de pensii si protectie sociala vor duce la "cresterea extrem de rapida a datoriei publice".

"Daca tinem cont de evolutia demografica, respectiv de tendintele de imbatranire a populatiei si scadere a fertilitatii, datoriile legate de sistemul de pensii si protectie sociala vor creste si vor duce la avansul datoriei publice ca pondere in PIB", a explicat Mantescu.

Mentinerea datoriei publice sub 60% din PIB reprezinta una dintre conditiile pentru adoptarea euro.

De asemenea, CE prognozeaza ca deficitul bugetar ar Romaniei va creste pana la aproximativ 5,6% din PIB in 2010, in conditiile in care in 2009 este estimat sa se plaseze la 5,1% din PIB dupa standarde de contabilitate europene. In 2008, deficitul bugetar s-a plasat, dupa standarde ESA 95, la 5,4% din PIB.

Executivul european prognozeaza o comprimare a economiei Romaniei cu 4% in 2009 si o stagnare in 2010.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Panseea, o afacere cu cosmetice naturale „proaspete”
Setari Cookie-uri