Doua firme din 100 au declarat ca nu au fost afectate de criza, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), prezentat de presedintele patronatului, Ovidiu Nicolescu.
"Procentul IMM-urilor al caror profit s-a mentinut pe un trend ascendent este foarte mic, situandu-se sub 2%", a declarat Ovidiu Niculescu, citat de NewsIn.

Potrivit sursei citate, aproximativ 50% dintre IMM-urile chestionate au raportat ca au fost afectate la nivel catastrofal, foarte mare si mare. Circa 37% au recunoscut un impact mediu al noului climat economic asupra activitatii lor, in timp ce doar 11,76% au declarat ca afacerile pe care le deruleaza au avut de suferit doar in mica masura.

In privinta gradului de informare cu privire la conditiile si procedura acordarii ajutoarelor de stat, aproape 55% dintre IMM-urile intervievate reclama lipsa totala sau un nivel foarte scazut al cunostintelor pe care le au despre aceasta procedura., in timp ce 29,41% se declara informate la un nivel mediu.

Accesul IMM-urilor la ajutoarele de stat este un proces foarte dificil si dificil pentru 85,72% dintre participantii la acest sondaj de opinie.

"Prin intermediul acestui sondaj s-a urmarit cuantificarea gradului in care IMM-urile au beneficiat de ajutor de stat in ultimile sase luni. Numai 3,92% dintre cei chestionati au putut da un raspuns afirmativ in aceasta directie", a mai declarat presedintele CNIPMMR.

De asemenea, potrivit sondajului, 70% dintre IMM/uri considera ca au nevoie de ajutoare de stat intr-o masura mare si foarte mare, iar 16% simt nevoia de ajutor din partea statului la un nivel mediu.

Avand in vedere actuala criza economico-financiara, 95% dintre respondeti considera ca necesitatea imbunatatirii masurilor de ajutor de stat este mare si foarte mare.

In luna aprilie, CNIPMMR a realizat un sondaj cu privire la masurile de ajutor de stat pentru sprijinirea accesului la finantare in contextul crizei economice. Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 100 IMM-uri din toate cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei 42,57% dintre acestea au fost intreprinderi mici, 37,62% microintreprinderi, iar 19,80% au fost intreprindri mijlocii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Inversare de trend in mediul de business: probleme la 50% din firme