Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, marti, ca imprumutul de la Comisia Europeana pentru Romania va fi analizat in cadrul unei proceduri scrise, ce se va derula pana astazila ora 14:00, in urma careia se asteapta la un raspuns pozitiv.

Procedura scrisa, spre deosebire de cea orala, este modalitatea prin care membrii Ecofin sunt consultati in scris, in scopul obtinerii unui acord privind un imprumut in cadrul Uniunii Europene (UE).

Pogea a mai spus ca banii au ca destinatie sustinerea deficitului bugetului general consolidat si a investitiilor publice. El a mentionat ca obtinerea acestui imprumut in conditii avantajoase va reduce mult cheltuielile cu dobanzile.

"Comunitatea Europeana va transfera Romaniei banii obtinuti de pe pietele de capital la acelasi cost la care ii obtine. Prima transa, credem noi, ca va fi disponibila la inceputul lunii iulie, circa 1,5 miliarde de euro, urmand ca inca un miliard sa fie incasati spre sfarsitul anului", a mai spus reprezentantul Guvernului, citat de NewsIn.

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri seara, la Consiliul Investitorilor Straini, ca Ecofin a aprobat creditul de 5 miliarde de euro pentru Romania, din care prima transa, de circa 1,5 miliarde euro, va intra in tara inainte de inceputul lunii iulie.

Pe 24 martie, Romania a ajuns la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la Fondul Monetar International (FMI), 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Banca Europeana de Investitii (BEI) si International Finance Corporation (IFC).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si