Biroul european de statistica a mai anuntat ca, in martie, avansuri moderate ale comertului cu amanuntul au fost inregistrate in Belgia, unde ritmul anual de crestere a fost de 2,1%, Austria, cu 2% si Marea Britanie, cu 0,8%, ele fiind singurele ce au avut crestere dintre cele 18 state membre care au raportat date privind acest indicator, potrivit NewsIn.

Cele mai importante scaderi ale volumului comertului au fost inregistrate in martie in Letonia (-27,3%), Lituania (-21,1%) si Estonia (-16,6%).

Indicele vanzarilor cu amanuntul a scazut in a treia luna din acest an cu 3,1% in Uniunea Europeana si cu 4,2% in zona euro, raportat la martie 2008.

La nivelul intregii Uniuni, comertul cu alimente, bauturi si tutun a scazut cu 3,7% fata de martie 2008, in timp ce in zona euro vanzarile cu amanuntul pe acest segment s-au comprimat cu 5,2%. Vanzarile de bunuri nealimentare s-au redus cu 1,6% in UE si cu 1,9% in zona euro.

Fata de luna anterioara, comertul cu amanuntul a scazut in 10 state membre, a crescut in sase si s-a mentinut neschimbat in Romania si Danemarca. La nivelul blocului comunitar, vanzarile de bunuri alimentare si nealimentare s-a redus cu 0,3% fata de februarie, iar in zona euro, cu 0,6%.