Comisia Europeana (CE) a autorizat schema de ajutor de stat privind salvarea societatilor din portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si al Ministerului Economiei (ME), in vederea depasirii efectelor crizei economice mondiale, a anuntat Consiliul Concurentei.
"Schema de ajutor de stat are drept obiectiv salvarea intreprinderilor mici si mijlocii din portofoliul AVAS si al Ministerului Economie, avandu-se in vedere sprijinirea temporara si reversibila a companiilor aflate in dificultate ca urmare a crizei economico-financiare mondiale. Autorizarea de catre Comisia Europeana reprezinta o conditie sine qua non pentru ca schema sa poata fi pusa in practica", a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Bugetul total estimat al schemei ajutor de stat este de 30 milioane euro, din care 15 milioane euro sunt alocati pentru anul 2009. Sumele necesare sustinerii bugetului schemei vor fi alocate de la bugetul de stat, prin bugetul AVAS si al ME.

Valoarea maxima a ajutorului de stat ce poate fi acordat unui beneficiar in cadrul schemei este egala cu echivalentul in lei a 2,5 milioane de euro.

Ajutorul de stat care se acorda in baza schemei consta in credite pe o durata care nu depaseste sase luni, cu o rata a dobanzii egala cu rata de referinta adoptata de CE pentru Romania, majorata cu 1%. In prezent, rata de referinta este de 17,29%.

Printre beneficiari se pot numara societati din toate sectoarele de activitate, cu exceptia sectorului carbunelui si otelului, agriculturii, pescuitului si acvaculturii. Numarul maxim estimat de beneficiari in cadrul schemei este de 15.

Durata schemei de ajutor de stat de salvare este de doi ani, respectiv 2009–2010, cu posibilitatea prelungirii cu un an in situatia in care criza economico-financiara mondiala se mentine.

Schema de ajutor de stat continuta de proiectul de HG pentru instituirea unui sistem de ajutor de stat privind salvarea agentilor economici din portofoliul AVAS si al ME, in vederea depasirii efectelor crizei economice mondiale a fost notificata la CE, dupa ce a primit avizul favorabil din partea Consiliului Concurentei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
România, avertizată de CE: 48 de depozite ilegale de deșeuri necesită ÎNCHIDEREA
Setari Cookie-uri