Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in martie cu 7,1% fata aceeasi luna din 2008, mai ales ca urmare a scaderii vanzarilor de carburanti si marfuri nealimentare, compensata doar partial de vanzarile mai mari de alimente, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Datele exclud vanzarile de autovehicule si motociclete si sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In serie bruta, declinul a fost mai putin pronuntat, de 5,4% fata de martie 2008.

In a treia luna a acestui an, cel mai semnificativ declin a fost inregistrat in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, de 14,3%, urmat de scaderea cu 4,8% a vanzarilor de bunuri nealimentare si de diminuarea cu 1% a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun fata de aceeasi luna 2008.

In martie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-a diminuat cu 39,1% fata de a luna similara a anului trecut, pe fondul injumatatirii vanzarilor de autovehicule (-48,3%).

Afacerile din servicii de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, s-au redus cu 4,7% fata de martie 2008, determinate in principal de scaderea activitatilor agentiilor turistice si a tur-operatorilor (-41,7%).

Fata de februarie, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-au redus pe ansamblu cu 0,4% in martie, dupa ce volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 2,2% vanzarile de alimente, bauturi si tutun s-au diminuat cu 0,2%, iar cele de produse nealimentare, cu 0,1%.

Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 4,1% in martie comparativ cu luna precedenta, in timp ce in serie bruta a urcat cu 13,4%.

Serviciile de piata prestate populatiei au coborat cu 3,2% in martie, in serie ajustata, insa au crescut in serie bruta, cu 14,6%, datorita cresterii cu 19,5% a activitatii de jocuri de noroc si alte activitati recreative si cu 13,9% a celei a agentiilor turistice si a tur-operatorilor.

In primul trimestru, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 6,3%, scadere sustinuta de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-13,2%) si de vanzarea de produse nealimentare (-3,8%). In schimb, vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun a crescut cu 1,5%.

Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 34,1%, scadere datorata cu precadere comertului cu autovehicule, care s-a redus cu 43,8%.

In ceea ce priveste serviciile de piata pentru populatie, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri a scazut cu 2,6%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Retailul creste, sustinut de vanzarile de alimente si bauturi