Premierul Emil Boc a declarat sambata ca Guvernul a trecut printr-un moment dificil, la sfarsitul lunii aprilie, in care "n-a fost departe" de a nu putea plati salariile si pensiile, dar sustine ca "varful acela" a fost depasit si spera sa nu mai apara altul.

"N-am fost departe, la sfarsitul lunii aprilie. Am depasit momentul, varful acela, sper sa nu mai apara altul ", a raspuns premierul Emil Boc (foto) la intrebarea daca a existat pentru Guvern un pericol real de a nu putea plati salariile si pensiile.

Emil Boc a precizat ca plata salariilor si pensiilor s-a facut din banii de la buget, fara ca Guvernul sa iasa din deficitul bugetar prevazut. Premierul a spus ca Guvernul ar putea accepta cresteri ale salariilor si pensiilor mici, in a doua parte a anului, daca vor aparea "consecinte in plan material la buget" a masurilor luate de Guvern.

Emil Boc a spus ca ar fi putut trece in acordul cu FMI, la negocieri, o serie de concedieri, dar ca Guvernul nu doreste acest lucru, ci pastrarea locurilor de munca. "N-am ales in solutia cu FMI concedierea. Puteam sa punem 100.000 de oameni in strada prin negocierile cu FMI", a spus Boc, citat de NewsIn.

Premierul a comentat ca intelegerea cu FMI reprezinta cel mai bun acord pe care l-a incheiat vreodata Romania sub aspectul conditionalitatilor. " Acele consitionalitati care exista in acord sunt conditionalitati pe care Romania oricum, cu sau fara FMI, ar trebui sa le faca daca doreste sa supravietuiasca. Ca e vorba de salarizare unica, de reforma sistemului de pensii, de Legea responsabilitatii fiscale si de strangerea curelei bugetare pentru chelutielile care insemnau risipa. Asta de fapt inseamna acordul", a spus Boc.

Premierul a precizat, din nou, ca "nici premierul, nici un alt ministru nu au tangenta" cu banii de la FMI, aproape 13 miliarde de euro, care merg la Banca Nationala. "Acum marea problema a sistemului economic este creditarea. Daca nu dezghetam creditarea, nu se relanseaza economia. Nu se dezgheata creditarea si relansam economia, pierdem locurile de munca", a explicat Emil Boc necesitatea diminuarii rezervelor minime obligatorii, care va determina aparitia mai multor bani pe piata pentru banci, care sa poata acorda credite.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Cate lovituri a incasat contributia la Pilonul II in ultimul deceniu