Veniturile bugetare au crescut cu 25% in luna aprilie fata de martie 2009, la 15 miliarde lei, pe fondul unor incasari mai mari din CAS si din impozitul pe profit, iar deficitul bugetar pe primele patru luni este de maximum 1,7% din PIB, au declarat surse guvernamentale.

"Din primele estimari pe luna aprilie, ne asteptam ca veniturile bugetare sa fie mai mari cu 3 miliarde de lei fata de luna martie, cand s-au incasat la buget 12,06 miliarde lei, iar cheltuielile pe aceasta luna vor fi de circa 16 miliarde lei", au afirmat reprezentantii guvernului, citati de NewsIn.

Potrivit surselor citate, deficitul bugetar estimat pe primele 4 luni ale anului este de 1,65% din produsul intern brut (PIB), putand ajunge la maximum 1,7% din PIB, pe fondul cresterii incasarilor bugetare din plata CAS-ului si a impozitul pe profit.

"Ne asteptam ca in aprilie cheltuielile sa fie mai mari decat veniturile cu 800 milioane lei, respectiv 0,15% din PIB, sau in cel mai rau caz cu 0,2% din PIB, putin peste 1 miliard lei, la un PIB de 531,25 miliarde lei in 2009", au precizat sursele guvernamentale.

Reprezentantii executivului au adaugat ca in aceste conditii, "adancirea deficitului va fi foarte mica".

Deficitul bugetar s-a plasat la 7,925 miliarde lei, respectiv 1,5% din PIB pe primele trei luni ale anului, potrivit declaratiilor din pe 29 aprilie ale ministrului de finante, Gheorghe Pogea.

Veniturile totale au insumat 38,06 miliarde lei in primul trimestru, in scadere cu 5,5% (2,2 miliarde lei) fata de acelasi interval din 2008, cand nivelul incasarilor a fost de 40,26 miliarde lei. Totodata, cheltuielile totale au fost de 45,98 miliarde lei in primele trei luni ale acestui an, mai mari cu 14% (5,66 miliarde lei) comparativ cu primul trimestru din 2008, cand nivelul acestora a fost de 40,32 miliarde lei.

Ministrul Finantelor sublinia atunci ca Romania s-a incadrat in primul trimestru in tinta stabilita cu FMI pentru deficitul bugetar, de 8,3 miliarde lei.

Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei.

Pentru primul trimestru, tinta de deficit a fost de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului doi este de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cum ar putea fi imbunatatita functionalitatea Pilonului II de pensii