Coalitia PDL - PSD a stabilit ca in data de 25 mai sa aiba loc o intalnire dedicata strategiei energetice a Romaniei, vicepremierul Dan Nica afirmand ca relansarea economica depinde si de acest sector si ca pot fi luate decizii care sa duca la o ieftinire a pretului gazelor naturale.

"Vom avea o ampla dezbatere in zonele in care sectorul energetic are o pondere insemnata, in judetele Gorj si Hunedoara, si dorim cu ocazia discutarii acestei strategii energetice sa avem o noua abordare in privinta modului in care functioneaza sistemul energetic din Romania si adoptarea unor solutii care sa permita relansarea acestui sector si inclusiv cateva lucruri foarte bune pe care astazi (luni,n.r.) le-am discutat si ar putea sa conduca inclusiv la o scadere a pretului gazelor naturale", a afirmat Nica (foto), citat de NewsIn.

Vicepremierul a mai spus ca, din cauza costurilor mari pentru energie, Romania nu a avut parte de o politica energetica care "sa permita ca si firmele romanesti sa aiba acces la resurse energetice mai ieftine si mai bune" si ca membrii coalitiei vor sa isi asume un nou model care sa aduca printre altele si modificari de preturi.

Totodata, el a afirmat ca trebuie gasite modele de functionare care sa determine o mai buna gestionare a resurselor energetice, care vor face parte din masurile de relansare economica.

Noua strategie energetica a tarii ar putea cuprinde toate sectoarele energetice, nu doar producatorii de energie electrica, iar decizia privind restructurarea sectorului energetic ar putea fi intarziata, intrucat 2009 este an electoral, a declarat, la 30 aprilie, Iulian Iancu.

"Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a recomandat la ultima sedinta ca analiza necesara reorganizarii Strategiei energetice sa se extinda asupra tuturor componentelor sectorului energetic si sa nu vizeze doar producatorii. In acelasi timp trebuie avuta in vedere si securitatea energetica", a spus presedintele Comisiei de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor, Iulian Iancu.

Acesta a mai spus ca, din cauza ca 2009 este an electoral (n.r. au loc alegeri europarlamentare, dar si prezidentiale), decizia privind restructurarea sectorului energetic ar putea fi intarziata, chiar si pana in 2010.

Actualizarea Strategiei Energetice a Romaniei pentru perioada 2007 - 2020 si masurile pentru reorganizarea operatorilor economici cu capital de stat din Sistemul Electroenergetic National s-a aflat marti, 28 aprilie, pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Ministerul Economiei a anuntat la inceputul acestui an ca va incepe un proces de evaluare a intregului sistem energetic si a strategiei energetice, astfel incat aceasta "sa corespunda cerintelor reale ale pietei, o atentie deosebita acordandu-se valorificarii resurselor regenerabile de energie si utilizarii echilibrate a surselor conventionale".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Dancila: Daca aducem un bebelus, propus de PSD, i s-ar gasi un defect