Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale estimeaza o majorare a suprafetelor cultivate ecologic de la 220.000 hectare, in 2008, la circa 750.000 hectare, in 2015, in contextul introducerii unui sprijin financiar pentru sector, a declarat directorul in cadrul MAPDR, Aurel Badiu.
"In prezent facem demersuri la Comisia Europeana pentru a demostra ca Romania este o tara cu potential din punct de vedere al agriculturii ecologice si speram sa obtinem acordul Comisiei pentru introducerea unui subpilon in Programul National pentru Dezvoltare Rurala, pentru sprijin financiar specific agriculturii ecologice", a explicat Badiu, citat de NewsIn.

Potrivit lui Badiu, MAPDR lucreaza in prezent la introducerea unei submasuri la masura de agromediu din Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR), care sa se refere cu specificitate la agricultura ecologica. Astfel, fermierii din sector vor putea depune proiecte pentru finantare suprafetei cultivate ecologic.

"Sunt probleme specifice in perioada de reconversie a suprafetei, perioada in care productia se diminueaza considerabil. Aceste sume pentru care ei vor putea depune proiecte, altele decat cele pentru agromediu, vor fi un sprijin in perioada respectiva", a mai spus Aurel Badiu.

Acesta a explicat ca spera ca acest sprijin sa poata fi introdus inca din anul 2010, ceea ce va duce la cresterea interesului fermierilor pentru agricultura ecologica. In aceste conditii, reprezentantul MAPDR estimeaza ca suprafata cultivata ecologic va creste, pana in 2015, la 750.000 de hectare.

Presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica (FNAE), Ion Toncea, a explicat ca estimarea Ministerului Agriculturii este una realista, in conditiile in care agricultura ecologica va fi sprijinita financiar, asemenea tarilor din UE.

"Este o estimare corecta. Pot spune ca s-ar putea ajunge chiar pana la 800.000 de hectare, insa doar daca primim subventii, asa cum au primit toate statele care au reusit sa isi dezvolte agricultura ecologica. In prezent, totul se face pe banii oamenilor, iar banii veniti de la UE ar fi de un real ajutor pentru cresterea suprafetelor cultivate", a spus Toncea.

Ion Toncea declara recent ca in Romania ar fi nevoie sa fie reluate subventiile pentru soia, produse medicinale si legume ecologice, iar pe langa acestea sa fie acordate din bani europeni, plati pe hectar pentru cultura ecologica de la 150 de euro pentru pasuni la 800 de euro pentru vita de vie.

"Ca si in alte tari europene, ar trebui si noi sa beneficiem de banii comunitari deoarece pana acum nu am primit nimic. Am avea nevoie de 150 de euro pe hectar pentru pasuni si fanete, circa 300 de euro pentru culturi de camp si pana la 800 de euro la vita de vie, unde se executa lucrari diversificate. De asemenea, ar trebui sa ni se aloce bani si pentru certificare pe toata perioada, nu doar la reconversie", mentiona Toncea.

In plus, Toncea a explicat ca pentru agricultura ecologica ar trebui acordate subventii si din bugetul Ministerului Mediului sub forma de ajutoare pentru degradarea solurilor, pentru aridizare si pentru problemele climatice intampinate. De asemenea, Ministerul Sanatatii ar trebui sa aloce sume importante pentru productia ecologica deoarece prin aceasta se asigura populatiei "hrana vie".

Presedintele FNAE estima recent ca suprafata cultivata ecologic va creste, in 2009, doar cu 10.000 de hectare fata de perioada 2000-2007 cand cresterea a fost de 25.000 de hectare anual, din cauza neincrederii agricultorilor in eficienta productiei si in lipsa subventiilor specifice pentru domeniul ecologic.

Potrivit datelor MAPDR, suprafata cultivata ecologic s-a mentinut intr-un trend ascendent din anul 2000 si pana in prezent, evoluand de la circa 17.500 de hectare in anul 2009, la circa 73.800 de hectare in 2004 si la peste 220.000 de hectare in 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri