Comisia Europeana a lansat ieri procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, Lituaniei, Maltei si Poloniei, in contextul deficitelor bugetare de mai mult de 3% raportate in 2008.

Deficitul public al Romaniei a atins 5,4% din PIB in anul 2008. Cifra reflecta, in principal, derapaje importante ale cheltuielilor curente, in special ale cheltuielilor cu salariile din sectorul public si ale cheltuielilor cu prestatiile sociale, precum si previziuni exagerat de optimiste privind veniturile si, in mai mica masura, o scadere brusca a veniturilor colectate in ultimul trimestru al anului 2008, din cauza incetinirii economice, potrivit NewsIn.

CE arata ca, tinand seama de contextul economic si de toti ceilalti factori relevanti, s-a examinat daca deficitul nu s-a indepartat prea mult de valoarea de referinta si daca depasirea a avut un caracter exceptional sau temporar.

Comisia a ajuns la concluzia ca in niciunul din cazuri nu a fost respectat criteriul deficitului din tratat. In luna februarie, Comisia a initiat deja proceduri de deficit excesiv pentru Franta, Grecia, Irlanda, Letonia si Spania.

„Numeroase state ale Uniunii Europene au in momentul de fața deficite de peste 3%, in principal datorita recesiunii economice care atrage dupa sine scaderea veniturilor fiscale si cresterea ajutoarelor de somaj”, a declarat Joaquín Almunia, comisarul pentru afaceri economice si monetare.

Romania a urmat o politica bugetara pro-ciclica in perioada de crestere exploziva a cererii 2005-2008, deficitul global crescand de la 1,2% in 2005, la 5,4% din PIB in 2008, in ciuda cresterii medii reale a PIB-ului de 6,5%. Aceasta evolutie reflecta in mare masura slaba planificare si executia bugetara, considera Comisia.

Incepand din 2009, politica bugetara vizeaza corectarea importantelor dezechilibre interne si externe care au fost lasate sa ia amploare in economie. Aceasta face parte din programul economic adoptat in aprilie 2009, ca raspuns la asistenta financiara acordata Romaniei de Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii.

Conform programului, in 2009 Romania va limita deficitul la 5,1%. In cazul nemodificarii politicilor, previziunile de primavara 2009 ale Comisiei estimeaza atingerea unui deficit la 5,6% din PIB in 2010, pe fondul unei incetiniri economice semnificative.

Depasirea valorii de referinta nu poate fi considerata exceptionala in sensul dispozitiilor din tratat si din Pactul de Stabilitate si Crestere, cum nu poate fi considerata nici temporara, se subliniaza in comunicatul Comisiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si