Raportul adoptat de Comisia Europeana prin care se constata ca Romania a avut un deficit bugetar de 5,4% din PIB in 2008 – prima etapa in cadrul procedurii de deficit excesiv – nu se traduce prin sanctiuni financiare aplicate Bucurestiului, a explicat un purtator de cuvant al CE.
Intrebat daca Bruxelles-ul aplica sanctiuni financiare Bucurestiului ca urmare a inceperii procedurii de deficit excesiv, Mark English, purtator de cuvant CE a raspuns: "Categoric nu".

"Comisia a adoptat azi rapoarte prin care constata ca anul trecut au existat deficite bugetare in cele patru tari analizate azi, nimic mai mult", a spus el, citat de NewsIn, facand referire la rapoarte similare adoptate si pentru Lituania, Polonia si Malta.

English a explicat ca CE este obligata sa adopte astfel de rapoarte privind deficitul excesiv atunci cand un stat membru depaseste 3% din PIB. El a precizat ca exista trei criterii care trebuie indeplinite pentru ca CE sa nu adopte un astfel de raport: deficitul sa fie aproape de plafonul admis, temporar si datorat unor circumstante exceptionale, nici unul din cele patru state neindeplinind aceste criterii.

Urmatorul pas in cadrul procedurii este ca rapoartele sa fie analizate de catre comitetul economic si financiar din cadrul Consiliului de ministri, care va trimite concluziile sale Comisiei.

"In iunie, Comisia, tinand cont de analiza comitetului, va decide daca va recomanda consiliului de ministri ai finantelor (ECOFIN) masuri si un calendar privind reducerea deficitului excesiv in tarile respective. La sase luni dupa decizia ECOFIN, statele in chestiune trebuie sa adopte masurile cerute, iar la sfarsitul anului, CE va reanaliza situatia", a explicat purtatorul de cuvant.

In februarie, CE a adoptat rapoarte similare in cadrul procedurii de deficit excesiv si pentru Franta, Grecia, Irlanda, Letonia si Spania. In cazul tarilor euro, CE a indicat deja si o perioada de doi-trei ani in care se asteapta ca aceste state sa-si remedieze deficitul.

"Numeroase state UE au in momentul de fata deficite de peste 3% din PIB, in principal din cauza recesiunii economice, care atrage dupa sine scaderea veniturilor fiscale si cresterea ajutoarelor de somaj", a declarat Joaquin Almunia, comisarul pentru afaceri economice si monetare, indicand ca CE va adopta o pozitie mai laxa fata de problema deficitelor bugetare din statele membre. In cazul Romaniei, raportul arata ca deficitul public a atins 5,4% din PIB in anul 2008, reflectand "derapaje importante ale cheltuielilor curente, in special ale cheltuielilor cu salariile din sectorul public si ale cheltuielilor sociale", dar si "previziuni exagerat de optimiste privind veniturile".

Executivul european critica autoritatile romane pentru "slaba planificare si executie bugetara", ce a dus la cresterea deficitului de la 1,2% in 2005 la 5,4% din PIB in 2008, in ciuda cresterii medii reale a PIB-ului de 6,5%.

Perspectivele CE sunt pesimiste, executivul european prefigurand un deficit de 5,6% din PIB in 2010 in cazul in care Romania nu-si modifica politicile fiscale, "pe fondul unei incetiniri economice semnificative".

Pentru anul in curs, Comisia noteaza ca politica bugetara vizeaza corectarea importantelor dezechilibre interne si externe "care au fost lasate sa ia amploare in economie", ca parte a masurilor adoptate in contextul imprumutului FMI-UE.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri