Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a atras atentia, la Iasi, asupra abordarii in discursul public si politic a crizei financiare mondiale, subliniind ca exista si o dimensiune mediatica a crizei, care influenteaza evolutia acesteia.
"Exista o dimensiune a acestei crize financiare, una mediatica, care nu trebuie neglijata si care ne influenteaza. Si inainte de a iesi din aceasta criza, noi romanii trebuie sa scoatem criza din capul nostru. Este foarte important, nu e vorba de a intra intr-o stare de euforie, dar a pune un diagnostic corect si a vedea dimensiunea adevarata a impactului crizei este o preconditie a unor politici corecte", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei prelegeri sustinute la Universitatea "Al.I.Cuza".

Guvernatorul BNR a vorbit si despre o "concurenta neloiala" intre specialistii care pun in practica politici de atenuare a crizei si dezbaterea publica, scrie NewsIn."Vom avea mereu probleme de comunicare si o concurenta neloiala cu dezbaterea publica de tip catastrofa. (...) Dezbaterea publica are libertatea sa spuna orice, dar noi, cei pusi sa tina de niste manete, nu avem libertatea sa facem orice si nici nu trebuie sa ne lasam influentati prea mult de dezbaterea publica decat in sensul ca atunci cand vedem ca ea se duce mult prea departe de realitate sa intervenim", a precizat guvernatorul.

El a subliniat ca BNR niciodata nu a sustinut ca va "anula" criza, el apreciind ca astfel de mesaje in discursul public sau cel politic sunt “false”.

"Nu ne propunem sa oprim criza la granita, ci doar sa atenuam pantele acesteia. Actionam asupra curbelor, incercam sa atenuam pantele curbelor, nu putem ajunge nici la aplatizare si nici sa dam la o parte criza. Aceasta este o iluzie periculoasa care se transmite societatii romanesti. (...) Romania va putea sa atenueze foarte mult impactul crizei financiare din punct de vedere al autoritatilor si al politicilor macroeconomice", a mai spus guvernatorul BNR.

Cele 9 lectii oferite de criza financiara guvernatorului Mugur Isarescu


In discursul sau, Mugur Isarescu a mai subliniat ca o criza financiara era inevitabila, fiind o influenta naturala a ciclurilor economice. “Nu este nevoie sa descoperim America, este suficient sa ne uitam la alte tari, sa venim cu solutii si politici care au fost deja aplicate, iar solutiile le gasim in lucrarile de specialitate si in bunul-simt economic. Restul e zgomot”, a declarat guvernatorul BNR.

Isarescu a sustinut ca principala provocare a anului 2009 este implementarea ajustarilor prevazute in raporturile cu Uniunea Europeana si cu Fondul Monetar International. "Nereusita de a implementa masurile prevazute va duce la o pierdere de credibilitate mai mare decat importul de credibilitate facut prin aceste acorduri", a subliniat Mugur Isarescu.

Mugur Isarescu se afla intr-o vizita de doua zile la Iasi, miercuri guvernatorului BNR fiindu-i acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii “Al.I.Cuza”.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania si Bulgaria, tarile cu cele mai mari scumpiri din UE