Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii va putea accesa circa 700 de milioane de euro in 2009, atat sub forma de fonduri structurale, cat si sub forma de credite sustinute de imprumutul pe care Banca Europeana de Investitii (BEI) il va acorda Romaniei in acest an.


IMM-urile, care doresc sa-si dezvolte afacerea, pot aplica din aceasta luna pentru o noua serie de fonduri europene de aproximativ 200 de milioane de euro, suma maxima pe care o poate obtine o intreprindere pe proiect fiind de circa 6,5 milioane de lei (1,5 mil. euro). “Am redus numarul de documente pe care trebuie sa le depuna cei interesati de obtinerea de fonduri europene, pentru ca lucrurile sa se desfasoare mai rapid. De asemenea, solicitantii primesc un raspuns privind eligibilitatea proiectului depus in 60 de zile”, a declarat Gheorghe Marin (foto), secretar de stat in Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri (MIMMC).

IMM-urile, care nu dispun de banii necesari pentru inceperea proiectului, pot primi o prefinantare de pana la 35% din valoarea sprjinului financiar aprobat.

Intreprinderile care nu vor sa aplice pentru atragerea de fonduri europene, dar care sunt interesate sa obtina un credit, pot apela la cei 500 de milioane de euro pe care BEI ii va trimite in Romania anul acesta pentru sprijinirea IMM-urilor. “BEI va acorda Romaniei un imprumut de 1,5 miliarde de euro in acest an, din care 500 de milioane de euro vor fi destinati creditarii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii. Intreprinderile nu vor putea imprumuta bani direct de la BEI, ci de la institutiile bancare de pe piata locala, care vor administra cele 500 de milioane de euro”, a declarat Milena Messori, directorul biroului BEI din Bucuresti, in cadrul unei conferinte organizate de cotidianul de afaceri Business Standard.

In perioada 1990-2008, BEI a acordat Romaniei imprumuturi totale de 6,1 de miliarde de euro.

Cei aproape 700 de milioane de euro care ar putea ajunge in mainile micilor intreprinzatori ar putea revitaliza sectorul IMM-urilor, multe firme fiind serios afectate de criza financiara globala. “In primele luni ale anului, numarul falimentelor in randul firmelor mici si mijlocii a crescut cu 70-80% fata de aceeasi perioada a lui 2008”, a declarat, pentru Wall-Street, Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

El a precizat ca pe langa firmele care au intrat in faliment, situatia din sectorul IMM ar trebui analizata si din prisma firmelor care s-au infiintat de la inceputul anului. Fondul, care a fost creat in 2001 de catre stat pentru sustinerea intreprinzatorilor, prin acordarea de garantii la finantarile acordate de banci, a dat garantii de 130 de milioane de euro in primele patru luni, de trei ori mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. “Peste 80% reprezinta garantii acordate pentru reinnoirea liniilor de credit. Practic, IMM-urile doresc credite ca sa poata exista, nu pentru a se dezvolta. IMM-urile nu mai pot plati creditele existente, iar ritmul de cereri de plata din partea bancilor a fost la nivelul platilor noastre din ultimii sase ani", a mai spus Saramet.

Accesul la finantare este cea mai mare problema atat a intreprinderilor, cat si a MIMMC. “Durerea mea cea mai mare este ca nu s-au redus dobanzile la credite. Antreprenorii se plang de faptul ca nu stiu cat de productivi ar trebui sa fie pentru a plati dobanzile”, a precizat Gheorghe Marin. El a adaugat ca reprezentantii MIMMC au luat legatura cu bancile pentru a sprijini intreprinderile aflate in dificultate financiara, astfel incat intreprinzatorii sa nu fie executati imediat de garantiile pe care le-au depus.

Sectorul IMM-urilor va primi inca o noua mana de ajutor in acest an dupa ce Fondul de Contragarantare va deveni operational. Fondul de Contragarante este o institutie care va contragaranta garantiile acordate de fondurile de garantare pentru creditele si alte instrumente de finantare obtinute de intreprinderi de la bancile comerciale si din alte surse. Capitalul social cu care va demara fondul va fi de circa 100 de milioane de euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri