Perspectiva asociata ratingurilor ramane 'negativa', mai arata comunicatul S&P. In octombrie 2008, Standard & Poor's a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, de la 'BBB' la 'BBB-'.

Decizia agentiei de evaluare financiara a scos Romania din categoria statelor care au calificative din categoria "investment grade", acordate de aceasta agentie, potrivit NewsIn.

Moody's este singura din cele trei mari agentii de rating care mai acorda Romaniei rating investitional, dupa ce S&P si Fitch au coborat, in toamna anului trecut, calificativul tarii la nivel speculativ (junk).

"In opinia noastra, economia Romaniei continua sa se confrunte cu riscuri financiare ample, din cauza scaderii abrupte a cererii externe si a ingustarii canalului de creditare comerciala, care si-a lasat amprenta asupra cererii interne", a declarat analistul Marko Mrsnik de la Standard & Poor's.

Prin urmare, economia a intrat intr-o recesiune grava, iar deficitul de cont curent, care a ajuns la 12,5% din produsul intern brut (PIB) in 2008, se ajusteaza si ar putea sa se ingusteze pana la mai putin de 6% din PIB in 2009.

Rezultatul acestor evolutii este o temperare a cresterii salariilor si a inflatiei, desi evolutia acesteia depinde de o posibila continuare a deprecierii cursului valutar.

Somajul se extinde si ar putea depasi nivelul de 11% pana in 2011, desi perspectivele raman nesigure, iar somajul este extrem de sensibil la dinamica de crestere a tarilor vecine mai bogate ale Romaniei.