Fata de ultimul trimestru din 2008, economia Romaniei a scazut cu 2,6% in primele trei luni din 2009.

Conform estimarilor realizate pe baza datelor ajustate sezonier, in trimestrele II si III din anul 2008 Produsul intern brut a crescut fata de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%. In trimestrul IV 2008 s-a inregistrat o reducere a Produsului intern brut fata de trimestrul III cu 3,4 procente.

Produsul intern brut pentru trimestrul I 2009 - varianta provizorie va avea la baza utilizarea tuturor surselor de date disponibile pentru estimarea PIB prin metoda de productie si metoda cheltuielilor.

Rezultatele vor fi publicate prin comunicat de presa in data de 2 iunie 2009.

FMI estimeaza ca economia romaneasca va reincepe sa creasca puternic din 2011, an pentru care prevede un avans al PIB de 5%, dupa doi ani de restrangere a consumului si de crestere a somajului.

Produsul intern brut (PIB) al Frantei a scazut cu 1,2% in primul trimestru din 2009, dupa ce economia se comprimase cu 1,5% in ultimul trimestru din 2008, potrivit datelor revizuite, a anuntat institutul de statistica (Insee).


Economia Germaniei s-a comprimat cu 3,8% in primul trimestru din 2009, cea mai puternica scadere a produsului intern brut (PIB) din ultimii 40 de ani, din cauza crizei financiare care a afectat exporturile si investitiile.


Economia Europei s-a comprimat cu un ritm record in primul trimestru din 2009, in contextul in care companiile au redus productia si numarul angajatilor pentru a face fata celei mai severe incetiniri economice din ultimii 60 de ani.

Principalele tari din Europa de Est membre ale Uniunii Europene au inregistrat scaderi importante Produsului Intern Brut (PIB) in primul trimestru al anului 2009, potrivit datelor provizorii date publicitatii.