Traian Basescu va lua o decizie privind candidatura sa la alegerile prezidentiale abia in septembrie, in functie de efectele crizei economice, iar Emil Boc este pregatit drept candidat de rezerva al PDL, le-a spus presedintele ambasadorilor UE, se arata intr-un raport intern al Ambasadei Austriei.
Raportul redactat sub semnatura ambasadorului austriac Martin Eichtinger este datat 14 mai si adresat MAE vienez, precum si ambasadelor Austriei de la Bruxelles, Chisinau, Kiev si Moscova. Documentul relateaza in cinci pagini continutul discutiei cu presedintele Traian Basescu avute pe 12 mai la un dejun de lucru cu ambasadorii tarilor UE acreditati la Bucuresti, informeaza NewsIn.

(Traian Basescu - n.r.) "nu a luat decizia cu privire la o noua candidatura", o va face abia in septembrie 2009 si va depinde de criza economica. In cazul in care criza "va putea fi depasita cu un minimum de daune pentru populatie", va candida. "Premierul Boc este pregatit ca si candidat de rezerva al PD-L, daca Basescu nu va mai candida inca o data," se arata in document.

Presedintele a vorbit despre interesul scazut al mass-media pentru euroalegeri si a criticat celelalte partide pentru ca si-au lansat deja candidatii pentru prezidentiale, cu toate ca mai intai au loc euroalegerile. Candidatii au pornit prea repede si nu sunt indeajuns de buni pentru a ramane consistenti in declaratiile lor din presa pe parcursul a jumatate de an, a spus Basescu, potrivit documentului citat.

Referitor la decizia privind viitorul comisar european din partea Romaniei, Basescu a spus ca se asteapta la un portofoliu mai consistent decat cel pentru "limbi orientale" - aluzie la actualul comisar pentru multilingvism, Leonard Orban. (n.r. - documentul, redactat in limba germana, pastreaza in engleza, intre ghilimele, expresia "Oriental languages" folosita de presedinele Basescu in discutia cu ambasadorii). Cu a treia suprafata agricola din UE dupa Franta si Spania, de 4,5 milioane de hectare, Romania s-ar califica cel mai bine pentru un comisar pentru agricultura, considera presedintele.

Raportul pe justitie al Comisiei Europene va influenta alegerile prezidentiale, a mai spus Basescu, subliniind ca nicio institutie democratica nu trebuie sa se afle deasupra legii si amintind ca Parlamentul blocheaza doua cazuri de coruptie la nivel inalt. Aici Ambasada Austriei adauga in paranteza o "observatie", anume ca "presedintele se refera probabil la cele doua cazuri - fostul premier Adrian Nastase si fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea, carora li s-a ridicat imunitatea, dar anchetele n-au inceput din motive procedurale. Acelasi lucru este valabil de altfel si pentru dosarele deferite deja justitiei in cazul fostului ministru al muncii Paul Pacuraru si fostului ministru al economiei Ioan Codrut Seres".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri