Presedintele Traian Basescu a declarat ieri seara, la reuniunea cu membrii comunitatii romanesti din Franta, ca, desi nu se declara optimist in acest moment, isi "permite" sa spere in mentinerea trendului ascendent al economiei pe luna aprilie.
"Nu ma declar un optimist la acest stadiu, dar imi permit sa sper ca vom reusi sa mentinem trendul ascendent al lunii aprilie", a spus Basescu. "Ne-a surprins anvergura crizei economice, rapiditatea cu care ea a afectat productia industriala a Romaniei, dar, in acelasi timp, imediat ce ne-am dat seama ca riscam o depreciere majora a situatiei economice si, implicit, sociale, am fost printre primii care am luat masuri preventive", a adaugat el, cu referire la imprumutul FMI.

"Nu stam atat de rau precum suntem descrisi chiar de presa romana", a afirmat Basescu, citat de NewsIn. "Nu indraznesc sa afirm ca apar primele semne ale rederesarii", a mentionat el, adaugand ca asteapta sfarsitul lunii iunie inainte de a afirma daca s-a intrat pe un drum de iesire din criza economica sau nu.

Seful statului le-a prezentat romanilor de la Paris o dare de seama a starii economiei: o scadere a PIB cu peste 2% in primul trimestru al anului 2009 fata de ultimul trimestru al anului 2008, dar si "semnale foarte bune", anume faptul ca, pe primele doua luni ale anului 2009, investitiile straine directe au crescut cu 30% fata de primele doua luni ale lui 2008. "Increderea investitorilor care cunosc Romania nu s-a diminuat, dimpotriva", a afirmat Basescu.

Tot la categoria "semne bune", presedintele a inclus si cresterea cu 4% in imobiliare. "Sigur, avem o cadere a productiei industriale de 13,5%, generata in primul rand de reducerea exporturilor", a spus insa presedintele.

Seful statului le-a povestit romanilor din diaspora ca Guvernul a trecut la un "regim de austeritate, dar nu de batjocorire a salariatilor" - nu mai cresc salariile, nu mai cresc pensiile, dar nici nu se micsoreaza. "Vrem sa nu urmam exemplul unor tari membre ale UE care au trecut la asemenea masuri", a declarat Basescu.

Seful statului a mai informat ca in Romania nicio banca nu este in dificultate, toate liniile de credit angajate anul trecut de banci sunt mentinute, in timp ce banci precum Societe General chiar isi majoreaza liniile de credit pentru economia romaneasca.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
O adolescenta rapita a fost salvata cu ajutorul aplicatiei Snapchat