Fondul Proprietatea a precizat ca eventuala preluare de catre stat a participatiei de 25% din actiunile companiei Posta Romana, ideea avansata de ministrul comunicatiilor, Gabriel Sandu, vizeaza o "nationalizare".
"Propunerile vizeaza o "nationalizare" facuta de statul roman asupra unei societati comerciale private. Participatia FP la Posta Romana reprezinta un activ care apartine Fondului, fiind inregistrat in bilantul Fondului Proprietatea ca atare. Aceasta participatie poate fi "transferata" din proprietatea Fondului in proprietatea statului roman numai in situatia aprobarii conditiilor si pretului acestei tranzactii de catre organele statutare ale Fondului", considera Fondul Proprietatea, potrivit NewsIn.

Ministrul comunicatiilor si societatii informationale a declarat luni, la The Money Channel, ca a pregatit o Ordonanta de urgenta prin care Posta Romana ar urma sa redevina proprietatea 100% a Ministerului Telecomunicatiilor si Societatii Informationale, ca reprezentant al statului.

Sandu a motivat propunerea prin necesarul de investitii masive la companie, in valoare de 500 milioane euro, pentru "restructurare totala", in care doar statul s-ar implica. "Toate fondurile sunt ale statului. Si ar trebui sa participe si Fondul Proprietatea la restructurare, iar el nu are atributii pe aceasta linie", declara ministrul, la The Money Channel.

In replica, Fondul Proprietatea precizeaza ca, din informatiile pe care le are, "nu a fost supusa aprobarii Adunarii generale a actionarilor, organul suprem de conducere al Postei Romane, niciun fel de majorare de capital social cu aport in numerar din partea statului roman, prin Ministerul Comunicatiilor, cu destinatia de investitii".

Fondul se arata dispus sa participe la o eventuala majorare de capital, "in functie de planul de investitii propus, de rentabilitatea proiectelor de investitii/restructurare si modul in care acestea ar fi contribuit la cresterea valorii de piata a participatiei FP", insa arata ca nu a fost convocat la nicio discutie pe aceasta tema, desi detine atributii legale, in calitate actionar.

Fondul mai precizeaza ca dispune de lichiditati de circa 250 milioane euro, care ar putea fi investite si in majorari de capital la societatile din portofoliu, inclusiv in proiecte legate de Posta Romana.

"Desi ne indoim serios ca efectul de multiplicare ar fi posibil, daca presupunem o investitie necesara de 500 milioane euro si o participare a FP cu 25%, respectiv 125 milioane euro, ne-ar bucura sa vedem participatia noastra valorand de 20-30 ori mai mult, respectiv pana la 1,6-2,4 miliarde euro", se spune in comunicatul Fondului.

Ministrul comunicatiilor sustinea, la The Money Channel, ca valoarea companiei Posta Romana va creste de 20 sau de 30 de ori daca se vor face aceste investitii.

Valoarea de piata a participatiei Fondului Proprietatea la Posta Romana, este de circa 84,2 milioane euro, potrivit estimarii unui evaluator independent, la data de 30 iunie 2008.

Fondul a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din sectorul energetic.
In prezent, 32,61% din capitalul Fondului Proprietatea este detinut de actionari privati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri