Scaderea economica nu a atins punctul minim in primle trei luni, iar produsul intern brut va continua sa scada intr-un ritm mai redus, trimestru la trimestru, pentru ca la sfarsitul lui 2009 - inceputul lui 2010, cresterea economica sa revina pe teritoriul pozitiv, a spus seful delegatiei FMI.
"Produsul intern brut isi va continua declinul in trimestrele II si III, insa nu intr-un ritm la fel de puternic ca in primele trei luni, deci nu am atins inca punctul minim al scaderii economiei. Ma refer aici la cresterea economica intr-un trimestru fata de trimestrul anterior, nu anual", a precizat seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) la Bucuresti, Jeffrey Franks.

El a mentionat ca recesiunea din Romania este, cel mai probabil, in forma de "U" si ca vede o revenire in teritoriul pozitiv la finalul acestui an sau inceputul lui 2010. "Delegatia noastra vine o data la trei luni si ne vom revizui estimarile in mod regulat", a mai spus Franks.

In ceea ce priveste posibilitatea unei secete in 2009 si efectele sale asupra agriculturii, Franks considera ca este mai important impactul social decat cel asupra produsului intern brut.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, declara ieri ca Romania va avea crestere economica in continuare, in ciuda scaderii produsului intern brut in primul trimestru cu 6,4%.

"Raman in continuare la ideea de crestere economica, nu la fel ca in 2008, ci intr-o anume normalitate", a spus Isarescu. Anterior, guvernatorul spunea ca punctul minim al recesiunii Romaniei - care este, in opinia sa, in "V" - a fost inregistrat in primul trimestru.

Isarescu preciza ca, in opinia sa, recesiunea tehnica nu este definita ca scadere a economiei in doua trimestre consecutive fata de trimestrele precedente, ci ca scadere a economiei in doua trimestre consecutive fata de perioadele similare din anul precedent.

Guvernatorul BNR a mai spus ca spera ca, in trimestrul II, economia sa performeze mai bine decat in perioada echivalenta din 2008.

Presiunea asupra cursului de schimb va continua sa scada

Presiunea asupra cursului de schimb si costul riscului de tara vor continua sa se diminueze, in conditiile angajamentului pe care principalele grupuri bancare straine si l-au luat, de a mentine expunerea pe Romania si de a aduce capital suplimentar, a adaugat seful delegatiei FMI in Romania, citat de NewsIn.

"Am participat la intalnirea cu bancile-mama de la Bruxelles, iar acestea s-au angajat sa recapitalizeze preventiv subsidiarele din Romania, cu mai mult decat ar fi necesar in conditii normale. In plus, bancile au hotarat sa isi mentina expunerea totala si sa semneze scrisorile de angajament in 30 de zile. Cred ca in aceste conditii, presiunea asupra cursului de schimb si costul riscului de tara vor continua sa se diminueze", a spus Jeffrey Franks.

Referitor la acordul incheiat de Romania cu FMI si Comisia Europeana, el a precizat ca a avut "efecte pozitive asupra pietei financiare", care au permis BNR sa relaxeze politica monetara, pentru a stimula economia.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri