Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, a declarat, vineri, ca Romania nu va fi pusa in acest an in situatia sa importe grau, deoarece, chiar si in conditii de seceta, productia autohtona poate satisface necesarul intern de consum.
"Daca producem trei milioane de tone de grau, ceea ce cred ca se poate realiza in orice conditii, inclusiv de seceta, nu vom fi nevoiti sa apelam la importuri. Consumul intern fiind asigurat de productia autohtona, insa nici nu vom face exporturi ca in ultimii ani", a declarat ministrul agriculturii, citat de NewsIn.

Acesta a reiterat faptul ca painea si produsele alimentare nu se vor scumpi din cauza secetei, mentionand ca Romania are in prezent stocurile necesare pentru aceste produse.

Ilie Sarbu a adaugat ca spera ca numarul de animale sa nu scada din cauza secetei, argmentand ca in conditii de calamitate cauzate de seceta prima masura luata de minister va fi acordarea despagubiriilor pe care fermierii le va utiliza pentru achizitionarea de furaje.

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Taurine din Moldova, Eugen Popa, a declarat, vineri, pentru NewsIn, ca fermierii din intrega tara se tem ca nu vor primi ajutoare in caz de calamitate. "S-a instalat seceta si credem ca vom fi pusi in situatia in care nu vom avea furaje pentru zootehnie. Daca ministerul nu va lua masuri vom declansa ample actiuni de protest in Bucuresti", a spus Eugen Popa.

Ilie Sarbu a declarat miercuri ca, potrivit datelor centralizate de MAPDR, pana in prezent, 1.054.000 hectare de teren insamantat cu cereale au fost afectate de seceta si inghet.

Ministrul a explicat ca, desi a reusit in patru luni sa aduca sistemul de irigatii la o suprafata de 500.000 de hectare functionabile, de la 200.000 cate erau in decembrie 2008, acestea nu vor fi suficiente pentru a rezolva problemele cauzate de seceta din tara.

Acesta a mai adaugat ca solutii de termen lung pentru a preintampina efectele secetei ar fi introducerea unui sistem gravitational de irigatii prin care apa sa fie adusa din amonte in lacurile de acumulare, finalizarea canalului Siret-Baragan. De asemenea, el a adaugaat ca si fermierii ar putea avea rol important in reducerea efectelor secetei prin inceperea forarii puturilor.

Intrebat daca vor fi alocate despagubiri in cazul declansarii starii de calamitate, Sarbu a raspuns ca vor fi acordate astfel de fonduri, mentionand ca exista bani in buget, ele urmand sa fie date la timp din fondul special de interventie.

Totodata, la intrebarea daca seceta va afecta pretul painii, Ilie Sarbu a replicat ca acesta nu va creste in 2009, deoarece este un pret stabilit pe piata europeana.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri