"Legea se aplica din momentul in care apare. Din momentul ala le micsorez pensiile, in viitor, nu in urma. In urma nu le iau banii, ei au castigat acei bani, raman cu ei", a declarat Seitan la Guvern, citat de NewsIn.

El a precizat ca recalcularea pensiilor speciale este o decizie de principiu a Executivului, iar de saptamana viitoare va coordona o echipa care va elabora aspectele tehnice ale legii. Pana la finele anului, Legea de reformare a sistemului de pensii, ale carei principii au fost adoptate saptamana trecuta de Executiv, trebuie sa fie trecuta prin Parlament.

Potrivit lui Seitan, noile reguli nu se vor aplica imediat ce noua lege va intra in vigoare, estimand ca acest lucru s-ar putea intampla peste aproximativ sase luni de la acea data.

Pensiile a circa 200.000 de magistrati, cadre militare si ale altor persoane care primesc pensii in baza legilor speciale, vor fi recalculate, astfel incat cuantumul acestora sa fie egal cu valoarea contributiei, a declarat consilierul premierului.

"In fiecare an, eu stiu cat a fost contributia normala - 12, 13, 14%, 30%, si fac calculul, cate puncte ii ies in fiecare an omului, tinand cont de salariul lor. Si o sa iasa o pensie ca si cand au fost in sistemul asta (public n.r.). Cat o sa fie pensia aia, atat le dau", a declarat Seitan.

Consilierul de stat a estimat ca economiile la buget vor insuma astfel 20-30 de milioane de euro anual, dar a precizat ca importanta este echitatea sociala.