Managerii romani sunt dezamagiti de rolul pe care il joaca Guvernul in actualul context economic, cerand Executivului sa se implice mai puternic in gasirea de solutii pentru redresarea economiei, arata un studiu realizat de compania de consultanta si audit Deloitte.
"Guvernul trebuie sa-si asume un rol mai puternic in economie, mai tehnocrat si mai proactiv", a declarat Antonis Ioannides, Tranzactions Services Partner la Deloitte Financial Advisory. Potrivit studiului realizat de Deloitte in urma unor discutii cu peste 300 de directori executivi din toate ramurile economiei, sectorul privat este nemultumit si dezamagit fata de rolul Guvernului in actualul context economic.

"O majoritate covarsitoare de respondenti si-au exprimat dezamagirea generala fata de rolul Guvernului ca institutie in contextul economic actual, cele mai frecvente nemultumiri exprimate fiind lipsa unei planificari pe termen lung si nehotararea", se arata in studiu.

Managerii romani considera ca Executivul a ingreunat povara fiscala pentru mediul de afaceri, prin modificarea repetata a Codului Fiscal, prin intarzierea la rambursarea platii TVA-ului si prin limitarea deductibilitatii pentru anumite categorii de cheltuieli sau prin eliminarea unor mecanisme existente.

Potrivit mediului de afaceri, principalele instrumente pentre redresarea economica sunt scutirile de la plata unor taxe si impozite ca forma de stimulare a investitiilor (28%), politica fiscala (21%) si cheltuielile publice (20%). Doar 5% dintre managerii chestionati cred in beneficiile subventiilor acordate companiilor si industriilor in impas.

De asemenea, 34% dintre cei intervievati iau in calcul reducerea de costuri operationale, 22% reducerea cheltuielilor cu personalul, iar 18% au taiat sau vor taia din cheltuielile de marketing si materiale promotionale.

Si Doru Lionachescu, partener principal la Capital Partners, a reprosat actualului Guvern lipsa colaborarii cu mediul de afaceri si lipsa interesului fata de piata de capital, tratata ca o "Cenusareasa" de catre Executiv. "Pierdeti prea mult timp cu dialogul social. Lucrurile trebuie facute. Daca avem de traversat o mlastina nu intrebam broastele daca putem s-o facem", a spus bancherul de investitii.

Perceptia generala reflectata de studiu este ca declinul economic actual din Romania, provocat intr-o oarecare masura de evenimentele de la nivel global, este de fapt o corectie necesara care trebuia sa aiba loc.

Strategiile de afaceri isi vor muta acum centrul de interes de la goana dupa cota de piata, la care am asistat in ultimii ani si care sacrifica totul in numele cresterii, la angajatii calificati (21%), calitatea serviciilor oferite clientilor (18%) si notorietatea brandului (17%), se arata in acelasi studiu.

Pentru reducerea semnificativa a cheltuielilor cu personalul, 42% dintre respondenti au indicat reducerea numarului de angajati, 25% au declarat ca opteaza pentru reducerile de salarii, fara disponibilizari, in timp ce 14% dintre directori spun ca opteaza si pentru reduceri de personal, si pentru scaderi ale veniturilor angajatilor.

O epoca de austeritate pare sa se apropie cu pasi repezi si, ca urmare, toti jucatorii vor fi nevoiti sa isi ajusteze asteptarile in mod corespunzator.

Studiul a fost realizat in perioada 20 februarie-30 aprilie, adunand opiniile a peste 300 de directori executivi de la cele mai mari companii din Romania, conform veniturilor raportate pe 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri