Ministerul Finantelor Publice (MFP) si-a propus sa atraga in luna iunie 7,5 miliarde lei prin emiterea de certificate de trezorerie cu discont la o luna, sase luni si un an, si de obligatiuni de tip benchmark pe 3 si 5 ani, potrivit datelor publicate pe pagina de Internet a ministerului.

Prima licitatie va fi organizata pe 1 iunie, cand Finantele vor emite titluri de stat la sase luni de 2 miliarde lei. In aceeasi saptamana, MFP va mai lansa si obligatiuni de tip benchmark, cu maturitate la 5 ani, de 750 milioane lei, conform NewsIn.

Pe 9 iunie, MFP vrea sa atraga 2 miliarde lei prin certificate de trezorerie cu maturitate la 30 de zile, iar pe 15 iunie, ministerul va emite titluri de stat scadente la 6 luni de 1 miliard lei.

A cincea licitatie din iunie va avea loc pe 18 ale lunii, cand Finantele vor sa plaseze 750 milioane lei prin obligatiuni pe 3 ani. Ultima licitatie din a sasea luna a acestui an va fi pe 22 iunie, cand ar putea fi vandute titluri de stat la un an de 1 miliard lei.

In primele cinci luni din acest an, MFP a atras 32,8 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat pentru finantarea si refinantarea datoriei publice.

Guvernul si-a asumat o tinta de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, in urma acordului de finantare cu Fondul Monetar International. FMI a fixat Romaniei tinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea si maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
De cine trebuie aparat cursul de schimb?