Ministerul Muncii a propus ca salariile senatorilor si deputatilor sa reprezinte 12,95 salarii minime pe economie, primul ministru ar putea castiga 14,5 salarii minime,in timp ce un procuror si un judecator de tribunal vor putea avea un venit maxim de noua ori mai mare decat salariul minim.
Drepturile salariale ale unui senator si deputat erauin luna decembrie 2008 de 6.994 lei, iar cele ale primului ministru, de 8.817 lei, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 199/2008 si Ordonantei Guvernului nr.10/2008, actualizate.

Dupa noua grila de salarizare, senatorii si deputatii ar urma sa castige cu aproape 800 de lei mai mult fata de venitul actual - respectiv 7.770 lei (cat reprezinta 12,95 salarii minime pe economie, de 600 de lei).

In schimb, salariul premierului ar urma sa scada cu aproape 100 de lei, de la 8.817 lei pana la 8.700 lei, cat reprezinta 14,5 salarii minime pe economie.

In propunerea prezentata de Ministerul Muncii sindicatelor se prevede ca vicepremierul sa aiba un coeficient in grila unica de salarizare de 14 (8.400 lei, la salariul minim actual), la fel ca si vicepresedintii Camrei Deputatilor si ai Senatului.

Un ministru ar putea castiga la fel ca presedintii comisiilor permanente din Parlament, respectiv 13,7 salarii minime pe economie (8.220 lei, calculat la salariul minim actual), iar un secretar de stat a fost trecut pe aceeasi treapta de salarizare cu un senator si un deputat, cu un coeficient de 12,95, potrivit NewsIn.

Liderii grupurilor parlamentare din Senat si Camera Deputatilor vor castiga in urmatorii ani 13,2 salarii minime pe economie, mai putin decat vicepresedintiiinaltei Curti de Casatie si Justitie (ÎCCJ), ce au un coeficientin grila de 13,3.

Un judecator laiCCJ ar putea castiga mai putin decat Procurorul general al Parchetului de pe langainalta Curte si Casatie si Justitie, avand un coeficient de 12,25, fata de 12,75 salarii minime pe economie.

In schimb, un procuror general de Curte de Apel va castiga la fel ca un procuror la Parchetul de pe langainalta Curte, respectiv 10,10 salarii minime pe economie.

Ministerului Muncii propune ca salariile presedintilor de tribunal sa fie la acelasi nivel cu cele ale judecatorilor si ale procurorilor de la Curtea de Apel, cu un coeficient de 9,5 salarii minime pe economie. Un procuror sef de birou la Tribunal ar urma sa aibain viitor venituri mai mari decat un judecator de tribunal, respectiv 9,25, fata de 9 salarii minime pe economie.

In cadrul intalnirii de la Ministerul Muncii, sindicatele si reprezentantii ministerelor au convenit sa seintalneasca din nou marti la ora 10:00, cand sunt asteptate propunerile din partea tuturor ministerelor pentru includereain grila de salarizare a functiilor aferente.

Secretarul de statin Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat, la finalul discutiilor cu sindicatele, ca anumite functii din armata, servicii si MAI ar putea ramane secretein vederea elaborarii Legii unitare de salarizare, urmand ca doar veniturile angajatilor din aceste structuri sa fie facute publice, "pentru a pastra modul de salarizare transparent".

"Vor avea un venit minim si maximin functie de grade, insa anumite functii nu pot fi facute publice,intrucat exista conventii semnate la nivel international care nu permit acest lucru", a spus Mocanu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si