Rata locurilor de munca neocupate a scazut in perioada ianuarie-martie cu 0,26 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, pana la 1,27%, sanatatea, asistenta sociala si administratia publica fiind sectoarele cele mai neatractive pentru forta de munca, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Fata de acelasi trimestru din 2008, rata locurilor de munca vacante a scazut, in primele trei luni din acest an, cu 0,87 puncte procentuale, potrivit datelor transmise de INS, conform NewsIn.

Cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat in activitatile de sanatate si asistenta sociala, cu o rata a locurilor de munca neocupate de 4,74%, precum si in administratia publica (4,03%).

In schimb, sectorul extractiv (0,06%), comertul cu ridicata si cu amanuntul (0,27%) si tranzactiile imobiliare (0,30%) inregistrau cele mai mici rate de neocupare.

Angajatorii au cautat cel mai mult specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice, pe acest segment fiind disponibile 2,42% din slujbele totale. In primul trimestru din 2009, firmele au mai cautat agricultori si lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit, pentru care 1,62% din posturi nu erau ocupate.

Pentru ocupatiile de operatori la instalatii si masini si asamblori de masini, echipamente si alte produse se inregistra o rata redusa de posturi vacante, de 0,82%. De asemenea, pentru slujbele de mestesugari si lucratori calificati in meserii de tip artizanal, de reglare si intretinere a masinilor si instalatiilor, doar 0,89% din slujbe erau disponibile.

Cele mai multe posturi vacante au fost in regiunea Bucuresti-Ilfov, unde s-a inregistrat o rata de 1,94% de locuri de munca disponibile, urmata de regiunea Nord-Est (sase judete din Moldova), cu 1,60%.

La polul opus au fost regiunile Nord-Vest, cu 0,69%, si Sud-Est (Dobrogea si patru judete din Moldova si Muntenia), cu 0,80%, care au raportat cele mai scazute valori ale acestui indicator.

Rata locurilor de munca vacante reprezinta raportul dintre numarul locurilor de munca disponibile si numarul total de locuri de munca (ocupate si vacante), exprimat procentual. Datele privind rata locurilor de munca vacante au fost obtinute printr-o cercetare statistica selectiva trimestriala, avand ca perioada de referinta luna de mijloc a trimestrului.

INS a calculat rata locurilor de munca vacante pe un esantion de 24.000 de companii, luand in considerare firmele cu cel putin patru salariati. Unitatile din sectorul bugetar (administratie publica, invatamant, sanatate si asistenta sociala) au fost cuprinse exhaustiv in cercetare, potrivit INS.

Numarul locurilor de munca vacante la sfarsitul lunii reprezinta numarul posturilor neocupate care urmeaza a fi ocupate imediat sau in perioada urmatoare si care sunt nou create in cursul lunii de referinta sau deja existente.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si