Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca amana pana pe 9 iunie comunicatul privind evolutia detaliata a componentelor produsului intern brut (PIB) in primul trimestru din 2009, programat initial pentru marti, 2 iunie, pentru a exclude riscul unor erori, a anuntat institutia.

"Este pentru prima data cand INS publica date ajustate sezonier pe componente, conform cerintelor de raportare ale Eurostat, ceea ce necesita utilizarea de modele econometrice destinate acestui scop. Complexitatea acestei activitati a implicat o serie de dificultati de ordin tehnic care ne-au pus in imposibilitatea de a respecta termenul initial", se arata in comunicatul INS.

Primul trimestru din 2009 a adus pentru economia Romaniei o scadere 6,4%, comparativ cu perioada similara din 2008, situatie determinata de adancirea efectelor crizei economice internationale. Fata de ultimul trimestru din 2008, economia Romaniei a scazut cu 2,6% in primele trei luni din 2009.

Conform estimarilor realizate pe baza datelor ajustate sezonier, in trimestrele II si III din anul 2008 Produsul Intern Brut (PIB) a crescut fata de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%. In trimestrul IV 2008 s-a inregistrat o reducere a PIB-ului fata de trimestrul III cu 3,4 procente.

Practic, Romania a inregistrat astfel doua trimestre consecutive de scadere economica, ceea ce se traduce prin recesiune tehnica.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Economia romaniei a crescut sub asteptari in T3